Julgodingar

2011-12-25 / 13:27:34
Här bjuder jag på några recept med både nya och gamla godingar som fanns med på julbordet i år. Riktiga höjadare om du frågar mig!
Saffransaioli

2 äggulor
1 pkt (0,5 g) saffran
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk salt
1 dl olivolja
2 dl solrosolja
Vispa ihop äggulor, saffran, vitlök, vinäger och salt i en bunke. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en tunn stråle under konstant vispning. Fantastiskt gott till ungnsrostade rotfrukter och julskinka!
Chokladdrink för vuxna
4 port
200 g mörk choklad
4 dl mjölk
4 dl vatten
4 msk socker
12 cl mörk rom
Bryt chokladen i mindre bitar. Smält den tillsammans med mjölk, vatten och socker i en kastull. Rör ut chokladen tills den smält ordentligt. Tillsätt mörk rom och värm upp chokladen igen. Se till så att den inte kokar. Häll upp chokladen i glas eller koppar och garnera med 1,5 dl hårt vispad grädde och lite råsocker.
Mumma för både kropp och själ!
Och så till min sista favorit som funnits med på julbordet en tre, fyra år kanske. Att en så oansenlig svart pinne kan skänka så mycket smaknjutning! Mmmmmmmm!
Citron- och rosmarinstekta svartrötter och champinjoner
4 port
ca 400 g svartrötter
200 g champinjoner
1 citon
2 msk olivolja
1 msk flytande honung
salt och svartpeppar
1 msk hackad rosmarin
Skala svartrötterna och skär dem i 5 cm långa stavar. Skölj citronen, riv av skalet och pressa ur saften. Lägg svartrötterna i kallt vatten med lite citronsaft. Skölj champinjonerna och skär dem i halvor. Stek svartrötterna i olivolja ca 5 min. Tillsätt champinjonerna och stek ytterligare 5 minuter. Krydda med salt, peppar, honung, citronskal, rosmarin och 2 tsk citronsaft. Lägg upp på ett fat och avnjut till t ex köttbullarna eller skinkan.

Kommentarer
Postat av: syrran

Det såg smarrigt ut och vilka fina bilder!

2011-12-25 @ 13:37:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback