Nu går det fort

2012-03-30 / 15:57:17
för jag har köpt nya löpskor! Jag var ute och provsprang både onsdag och torsdagmorgon och dom känns bra. Lite ovant eftersom mina nuvarande har ett tag på nacken och numer känns som ett par tofflor, men jag tror det kommer att bli perfekt. Jag har även tänkt använda dem på de steppass jag eventuellt kommer att bevista här framöver.
Nike Pegasus


Testsmakning

2012-03-30 / 15:45:45
Idag slank jag in på Coop för att köpa lunch eftersom jag och yngst Jr missade skollunchen. På kakhyllan fanns Ballerinas nya smaker; Ballerina Cheesecake och Ballerina Marängswiss. Jag kunde inte motstå frestelsen utan köpte med mig två helrör hem. Och nu har jag provsmakat båda två. Marängswisskakan var helt ok men cheescakevarianten var inget som lämnade något fortsatt sug. Så jag kommer nog att gå tillbaka till den vanliga klassiska kakan eller kladdkakevarianten.

Gårdagens tantklädsel

2012-03-30 / 15:33:04
jeans Fornarina blus Soyaconcept skor Tamaris bälte Esprit armband Snö




Glädje!

2012-03-28 / 21:54:38
Fyrverkerier och Fanfarer! Pukor och Basuner! Hipp och Hurra! Skratt och Glädje! Lycka och Jubel! Fröjd och Gamman! Solsken och Stjärnhimmel! Nås i kväll av en underbar nyhet som bara kräver superlativ och glädjeyttringar! TJOHO vad det kan vara härligt ibland!

Inspiration

2012-03-28 / 21:46:53
Allt kostar inte pengar. Ikväll har jag varit på en härlig inspirationsföreläsning som var helt gratis. Det var Mina, en mycket skicklig florist, som visade olika blomsterarrangemang. Hon använde sig nästan uteslutande av material från naturen - f ö också gratis! - och snodde ihop helhäftiga skapelser. Björkris ihoplindat till långa revor, björkris ihoplindat till söta fågelbon, små krukor gjorda av näver, videkissar, stenar, pinnar och naturligtvis blommor i vårens alla färger. Hon berättade om krukväxternas fantastiska egenskap att ge tillbaka upp till 90% av vattningsvattnet i form av luftfuktighet. Hon sa att för må bra behöver vi krukväxter i vår inomhusmiljö. Jaha. Jag tror inte att hon menade plastblommor, så nu vet jag inte vad jag ska göra med mina fyra.....
Fiffigasystrar.blogspot.se

Korv

2012-03-27 / 20:58:26
Idag satt vi och pratade om matfavoriter runt middagsbordet, jag, yngste och äldste Jr. "Jag förstår inte vad det är med folk och svamp," sa äldste Jr, "alla klagar så fort det är champinjoner eller kantareller eller nån annan svamp. Svamp är ju asgott!" "Ja," svara jag "trattkantareller är ju så himla gott! Jag skulle kunna äta det varje dag!" Då säger yngste Jr "Jag tycker bäst om falukorv, jag." Så var det med det.

Favoriter hemma hos mig

2012-03-27 / 20:48:10
Laminofåtölj med fotpall och tillhörande bord
Tavla Svante Rydberg


Ljuskrona inköpt i Bruksvallarna


Leksandsstolen

Lampa från mitt föräldrahem


Soffa byggd av min farfars far


Lilla Åland med Pricken stolsdyna


Byrå från min mors föräldrahem

Kosläpp

2012-03-26 / 18:32:12
Jag är en bonddotter i förskingring. Jag växte upp med en grisfarmande pappa som vissa perioder höll sig med får, kobonde som granne, hästar hos bästa vännen, ja, du hör. En riktig lantis. Och de rötterna finns kvar så ibland får jag en helt otrolig längtan efter korntorksljud, pissdiksdoft och kvigsprång. Jag har ända sen jag blev mor för 17 år sen, funderat på att bevista ett s k kosläpp. Allt för att stilla hemlängtan. Vid den här tiden på året brukar mjölkförpackningarnas baksida prydas av reklam för just kosläppen i vårt län. Jag och yngste Jr pratade om det i dag och han sa "Men mamma, du behöver inte åka och titta på kosläpp. Kom bara till skolan runt halv två på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och fredagar och titta på mig när jag kommer ut! Jag hoppar och skuttar minst lika mycket som en glad ko!". Så det ska jag göra i morgon. Skolsläpp is the shit!

På tal om ord

2012-03-26 / 16:52:51
Idag har jag lärt mig ett nytt ord, VETERANISERA. Veteraniering är ett samlingsnamn för ett flertal olika metoder som syftar till att få träd att bete sig som att de är äldre än vad de egentligen är. Syftet med veteranisering är att överbrygga det åldersglapp (i snitt 150 år) som ofta finns mellan gamla ekar och medelålders ekar. Behandlingen ska göra så att det blir mer död ved, fler ihåliga träd och framför allt fler livsmiljöer för hotade arter, exempelvis läderborren (läs mer här om du vill). veteranisera. Intressant. Undrar om forskarna funderar på att prova det på människor? Hälla sågspån i örat kanske. Eller karva bort lite hud på skenbenet. Nä, det lät allt makabert. Men häftigt att pengar läggs på dylika projekt för att bevara mångfalden. För det vill vi, bevara mångfalden. Både i skog och mark och överallt, eller hur?

Ordförråd

2012-03-25 / 20:05:59
Möjligheten att hitta på nya ord är en viktig del av ett språk. Utan nya ord skulle språket förtvina. 1985 dök ordet fettsug upp för första gången i skrift.  1948 förddes ordet chansning och -63 charmknutte. 1955 fiskpinne och 1970 brustablett. Varje dag hittar någon på ett nytt ord. Svenskans nästan obegränsade möjlighet att bilda sammansatta ord är ganska unik. Det finns ingen gräns för hur många ord man kan sätta ihop till ett nytt, typ flaggstångsknoppsputsartrasa. Slangord är ju också nya ord som ofta är rätt uppfinningsrika. Eller vad sägs om slangförgyllare, ängsbiljard och köttsemla? Gamla ord behövs också, men tyvärr glöms många såna ord bort. Här får du några förslag på ord som du bör minnas och föra vidare till kommande generationer
Bakvis - Slug
Bortklädd - Klädd för att gå bort
Bynkla - Klaga utan anledning
Dorma - Slumra
Etternos - Argsint kvinna
Fjäslyndig - Opålitlig
Gimmelig - Vacker
Glöt - Slökorv
Halvhundra - Femtio
Furufnatt - Ekorre
Vill du veta mer så kan du läsa boken Ordförrådet av Johan Althoff & Robert Nyberg. Det har jag gjort.

Sommartid

2012-03-25 / 19:41:38
Klockan 02.00 i natt steg jag upp och tog fram grillen. När jag kom in var klockan 03.00. Sen invigde vi den på eftermiddagen med att grilla bogbitar från en mycket glad och lycklig gris.
Först kokade jag hela köttbiten i nästan tre timmar i soya, vinäger, vatten, honung, brunt socker, vitlök och ingefära. När det luktade så där oemotståndligt gott tog jag upp köttet och ska loss bitar från benet som mannen sedan la på grillen. Köttbitarna fullkomligt smälte i munnen! Tack bästa S för receptet!

Påskfint

2012-03-24 / 22:15:33


Filmtips

2012-03-24 / 22:04:03
Veckan som gick ägnade jag och dottern tre kvällar åt lika många filmer.  Första filmen vi såg var OUR IDIOT BROTHER som handlar om Ned, ett stort barn i en vuxen mans kropp. Han vill alla väl men allt han gör blir bara tok. Andra filmen var VACKRA LÖGNER med Audrey Tatou i rollen som Emelie. Emelie driver en frisörsalong där hon dagarna i ända ger sina kunder goda råd om hur de ska leva sina liv. Hennes mor har tappat livslusten helt efter det att hon blivit lämnad av sin man och genom en lögn fösöker Emelie hjälpa henne på fötter igen. En lögn som ställer till både det ena och det andra..... Tredje kvällen tittade vi på BEGINNERS. Den handlar om Oliver som träffar Anna bara några månader efter det att hans far gått bort i cancer. Hans far som vid 75 års ålder kom ut som homosexuell efter att ha mist sin fru efter ett långt äktenskap.
Det här är tre ganska lågmälda filmer som kanske inte är helt lättittade, åtminstone inte den sista. De är inga direkt fell-good-filmer, men jag sov lugnt och sålunda ger jag denna veckas filmupplevelser fyra kuddar av fem!

Kolla in trummisen!

2012-03-24 / 21:14:48

WOW!

2012-03-23 / 19:38:15

Varmgrön och mjukrosa

2012-03-23 / 19:30:11
Idag kände jag mig tvungen att utnyttja de rabattkuponger som kommit med posten i veckan. Med rabattkuponger är det ju faktiskt så att man TJÄNAR på sitt inköp! Jo, det är sant. Så jag åkte ner till vårt lilla centrum i vår lilla stad och HURRA! titta vad jag hittade/fyndade! Äntligen är jag ägare till ett par varmgröna byxor, en något varmgrönare tröja och en mjukrosa topp! Nu tar jag helg.

Den första av många

2012-03-23 / 18:30:52
härliga vårfredagseftermiddagar

Ett litet klargörande

2012-03-23 / 18:11:18
Jag tycker att det råder stor förvirring i benämningen på en viss maträtt så här kommer ett klargörande en gång för alla
Detta är PLÄTTAR och ingenting annat
Och här nedan ser ni en UGNSPANNKAKA
Sen finns det något som heter SMÅPLÄTTAR och det är såna där små plättar som man gör i en plättlagg som ambitiösa kockar/kokerskor ägnar tid åt. Inte jag. Så nu vet ni hur det ligger till.

Gårdagens tantklädsel

2012-03-23 / 17:53:38
kavaj H&M byxor Sisters top Joy skor Vagabond

20 mars

2012-03-20 / 21:42:52
Idag är det vårdagjämning. Vårdagjämnningen är inte en dag utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på olika ställen på jorden beroende på i vilken tidszon man befinner sig. I år 2012 inträffade det tillfället kl 05.14 här hos oss. Det hade jag ingen aning om. För mig spelar den för mig nya informationen någon roll. Jag har försökt njuta hela dagen! Hoppas att du också har gjort det!

bild från google


Parfym värdig en påve

2012-03-19 / 20:54:49
Lyssnade på att roligt radioprogram idag när jag satt i bilen, Nordegren i P1. Där fick jag höra att påven Benedict XVI, som tydligen är ganska fåfäng med bl a handsydda skor, har beställt en egen parfym från en känd italiensk parfymist, Silvana Casoli. Doften är en blandning av limeträd, järnört och gräs. Tyvärr kommer ingen av oss vanliga dödliga att kunna dofta lika gott som påven då parfymisten "..aldrig skulle göra samma parfym åt någon annan kund:" Ja, ja. Jag är fullt nöjd  med mina gamla vanliga dofter, typ vårgegga, falukorvsos och påskliljor. Fridens!
PS. Vill du läsa en artikel om spektaklet? Läs här

Ett mirakel

2012-03-19 / 20:44:14
Före jul berättade jag och visade bilder på mina fina fejknaglar. Ooo, så fina dom var! Men, det blev lite jobbigt att åka till grannstaden var och varannan vecka för att fylla på och fila ner, så nu är de vackra naglarna ett minne blott. Och eftersom jag är en s k pillare, ser mina naglar och nagelband i skrivande stund helt förskräckliga ut. Beklagade mig för bästa grannen och hon tipsade om Mirakel Kit från Depend. Kitet består av nagel- och nagelbandsrengöring, nagelborste, manikyrpinne, myrraolja, nagelbandscreme, handcreme samt en nagelfil. Miraklet uppnås efter 1-4 veckor av idogt arbete efter ett schema som består av tre steg. Jag lovar att rapportera om mina trevande steg mot Miraklet!

Nyfriserad

2012-03-19 / 20:32:20
Haft ett par härliga timmar hos bästa Åsa och här ser ni resultatet! Jag hade funderingar på att klippa det ännu kortare, typ rakat, men modet svek mig i sista stund. Nästa gång kanske...... Färgen blev kanoners. Om vi möts irl får du se att det skiftar i lila ;)

Dagens mumma

2012-03-18 / 20:09:11
25 g rotselleri
1 gul lök
2 msk vetemjäl
6 dl grönsaksbuljong
300-400 g svamp
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 msk sherry
salt, peppar
finhackad persilja
Fräs finhackad selleri + lök, pudra mjöl, späd med buljong och koka tills mjukt.
Fräs skivad svamp, blanda sen ner i soppan.
Tillsätt mjölk och grädde, koka ca 10 minuter.

Dagens tantklädsel

2012-03-18 / 20:05:50
jacka Jofama, jeans H&M, skor Vagabond, scarf Accesorize

Snyggaste byxorna

2012-03-18 / 16:18:22
Dottern fyndade på riktigt på senaste shoppingrundan, två par Cheap Mondayjeans för 50 kr! Det här är att av paren, ett par svarta, glittriga. Snygga eller hur? Tyvärr tycker inte hon det, så dom ligger oanvända i garderoben. Synd att vi inte drar samma storlek......
Ser du glittret? Ursnyggt!

Jag hakar på trenden

2012-03-18 / 16:03:10
och äter LCHF. Men bara en gång.

Bästa blomman

2012-03-18 / 15:57:38
Trettio för trettio, vilken bukett är så billig jag bara frågar?

Lögardag

2012-03-17 / 17:03:16
Hippokrates, som anses vara läkekonstens fader, förespråkade vattnets positiva egenskaper ur medicins synpukt. I det gamla Grekland fanns stora badanläggningar, som ofta omgavs av skuggande planteringar och vackra parker. Romarna tog över den grekiska traditionen och byggde badhus, där de använde sig av varmluftskanaler i väggarna för att få en hög och jämt fördelad temperatur i badet. I utgrävningar av bl a Pompeji har man hittat rester av såna anläggningar. Vill du veta mer, läs här .
Jag har tillbringat förmiddagen på stadens renlighetsanrättning. Fast så värst rent upplever jag inte att ett badhus är. Det är mest tydligt i duschen. Jag såg flera som duschade med badkläderna på. Hur snuskigt är inte det? Jag vill inte ens tänka på vad som följer med ner i bassängen.... Men det är onekligen skönt i kroppen efter först ett kilometersim och sedan en lång stund i bastun. Och tänk så fantastiskt att alla barn i vår kommun får simundervisning genom skolan i badhuset.  Så de positiva upplevelserna överväger nog. Jag önskar bara att alla kunde duscha och tvätta sig ordentligt innan de glider ner i vatnnet.

Pressklipp

2012-03-16 / 19:29:36
Jag bor på en liten ort i, för mig, södra Sverige. En liten ort som faktiskt är en stad. Efter flera års uppehåll har familjen återupptagit prenumerationen på lokaltidningen." Vad är väl DN och världsnyheter jämfört med lokaltidningen med stort L?" tänke jag och beställde en femmånaders prenumeration. Och jag har inte blivit besviken hittills! I dagens tidning får jag t ex veta att det är släktforskningens dag i morgon i släktforskarlokalen. Och härom dan stod att läsa "Det var i oktober förra året som den 53-årige mannen från X drack alkohol hela dagen och bestämde sig för att ta bilen till X för att köpa ännu mer alkohol." Några sidor längre fram rapporteras att MCbutiken "har i Xgalleria ställt ut ett antal morotcyklar. I måndags vid 14-tiden var det en man (....) känd av polisen som helt sonika bestämde sig för att stjäla en av motorcyklarna. Han började rulla den mot en av utgångarna men mc:n var tydligen för tung och han orkade inte hålla den rullande. Då vände mannen tillbaka och försökte att stjäla en något lätttare mc." Inte tråkigt en sekund! Sen har ju armhålshår från vår lilla stad blivit näst intill en världsnyhet! Det är ett spännande ställe jag bor på, så det blir nog inte helt lätt att finna sig till rätta i en så ointressant håla som Paris......

Just så

2012-03-15 / 20:01:24

Glädjen finns inte vid horisonten,
om vi sänker blicken ska vi finna den på närmre håll.

Svar

2012-03-15 / 19:49:54
Jag vet inte hur man gör när man svarar på kommentarer i kommentarsavdelningen, så jag gör det här(men observera att jag inte lägger ut kommentaren i fråga som ett inlägg!).
Det jag blev mest upprörd över när jag råkade ut för den där "hatkampanjen" på den kända bloggen har ingenting att göra med att vi, bloggaren och jag, inte var överens. Jag har heller ingenting emot att uppmärksammas för att jag har en avvikande åsikt. Det jag blev ledsen över var hur människor - som jag aldrig har träffat! - ansåg sig ha rätt att kalla mig för elaka saker och kommentera min personlighet. Jag blev också väldigt besviken över att bloggerskan inte tog avstånd från allt som skrevs om mig. Att jag och hon tycker olika om mycket här i livet är väl som det ska vara, men det är inte som det ska vara att man tycker att det är ok att smutskasta en oliktänkande. Jag hoppas att du fick svar på din undran. Annars kanske vi ses till påsk ;)

Dagens miljögärning. Eller inte....

2012-03-15 / 19:40:06
Idag har i alla fall jag gjort en insats för att rädda vår planet: Vegetarisk middag! Fast när jag tänker efter... det var inte grönsaker efter säsong, inte grönsaker från Sverige, bara tomaterna var KRAVodlade.... Jag kanske inte gjorde miljön en tjänst när allt kommer kring. Synd för det kändes onekligen väldigt bra där ett tag.... Vilken tur att det var himligt gott!

Dagens tantklädsel

2012-03-15 / 19:33:19
jacka Park Lane jeans H&M skor reafynd Din Sko scarf Jackpot väska second hand

Dagens peptalk!

2012-03-14 / 19:46:35

Kunglig glans över skid-VM

2012-03-13 / 22:25:10
Ser i tidningen att Daniel från Ockelbo ska ingå i den lokala organisationskommitén för skid-VM i Falun 2015. Jaha. Och hans svärfar blir beskyddare. Med så intelligenta, starka och rejäla män på viktiga positioner kan väl ingenting gå fel, eller? Nä gott folk, det är en välsignad tur att de riktiga kungarna och drottningarna med namnen Marcus, Charlotte, Anna m fl kommer dit och styr upp, annars är jag rädd att det bara blir ett platt fall i första backen......
bilden från polarpuls.com

Visst har jag berättat

2012-03-13 / 22:14:39
om att jag råkade ut för nätmobbing förra sommaren? Jag kommenterade en känd bloggerskas inlägg på ett icke-medhållande-sätt. Hon la då upp min kommentar som ett inlägg i sin blogg och sen var drevet igång. Jag blev kallad både det ena och det andra under att antal dagar, och både min intelligens och min personlighet diskuterades och dissikerades. Jag tog ganska illa vid mig, mycket p g a alla personangrepp, men kanske mest p g a att bloggerskan i fråga inte tog avstånd från alla otrevligheter utan snarare hejade på dem! "Men morsan", sa stora Jr, "du får inte bry dig så mycket. Det är så här det går till på nätet. tycker du något måste du vara beredd på skit!". Ok. Att inte alla tycker som jag är helt ok. Alla har rätt till sin egen åsikt och rätt att tala om den. MEN man har inte rätt att slunga ur sig otrevliga och elaka saker och kalla en människa man inte känner för både det ena och det andra. Jag har ingenting emot en diskussion, med argument för och emot, men inga slag under bältet! Om jag någon gång får många följare av min blogg, så lovar jag att sätta ner tangenterna om jag märker några såna tendenser! Så du behöver inte vara rädd för att skriva att du inte tycker som jag! Jag kanske inte behöver skriva att jag slutat läsa hennes blogg. Idag hittade jag en ny blogg som jag inte sett förut och knappade glad i hågen in mig på den. Men, men, men, vad får jag se om inte uthängning av kommentar i ett inlägg! Nog nu.

Efter ett träningspass....

2012-03-12 / 22:14:07

Till mina kollegor

2012-03-11 / 20:39:09

Melodifestivalen

2012-03-11 / 20:35:28
skrivs och tycks det så mycket om att jag har inte tänkt göra det. Ni ska bara få några axplock från vårt snack härhemma
"Men mamma! Vad har dom på sig?"
"Är det där en storlek F?" "Nä, alfabetet räcker inte till för dom!"
"Jaha, dom hade linnen."
"Vad ska vi göra åt han den orangea?"
"Mycket bra programledare i alla fall!"
"Jag gillar Gina bäst!"
"Herre gud människa HOPPA INTE!"
"Det är lite synd om Thorsten...."
"Bekräftelsebehov!"
"Hade det inte räckt med ett program?"
Så här har snacket gått hemma hos oss. Bara en sak till Rätt låt vann.

Dagens och gårdagens tantklädsel

2012-03-11 / 20:29:02
jeans Fornarina blus & bälte Esprit skor Din sko


kappa H&M byxor Sisters skor Tamaris väska Mexx scarf Jackpot


Skolan

2012-03-11 / 20:12:24
Jr jr har varit hemma från skolan i fyra dagar. han var bara lite lagom sjuk, d v s ingen feber utan bara hosta och snuva. De "lindriga" symptomen bidrog till att han ganska snabbt blev uttråkad och frustrerad. "Det är så tråkigt! Jag vill inte vara hemma längre!". På fredag fick han gå till skolan. Yiippiiee! När jag kom hem från jobbet och frågade hur det hade varit i skolan svarade han "Tråkigt.". Och i dag söndag suckar han djupt och utbrister "Åh nej! I morgon är det skola igen. Jag vill inte gå dit. Det är så tråkigt!"......
Hmmm. Hur blev det så? Vad är det som gör att barn tycker att det är tråkigt i skolan? Hur ska pedagogen göra för att barnen ska tycka att det är roligt i skolan? Vad tycket barnet är roligt i skolan? jag har funderat en hel del på dessa frågor (och en hel massa andra) rörade min roll som pedagog. Under tankarnas gång har det ploppat upp en fråga om min egen skolgång: Vad lärde jag mig i grundskolan? Jag lärde mig att man inte får gråta när man kommer näst sist i en skidtävling. Jag lärde mig att få alla att tro att jag åt min lunch trots att jag inte gjorde det. jag lärde mig att man inte får tala om att fröken inte kan åka skridskor. Jag lärde mig att repetionen är kunskapens moder. Jag lärde mig Var hälsad sköna morgonstund. Jag lärde mig att efter fem muggar vatten kräks man. Jag lärde mig att jag inte ritar fint. Jag lärde mig också att grisbonde inte var bra. Och att dialekt skulle man inte ha. men ren teoretisk kunskap? Nä, tyvärr tror jag att jag hittade det jag ville veta helt på egen hand.
Så vad är då min uppgift i skolan? Det tål att tänkas på. om och om och om igen. Det svar jag kan ge så här direkt är att min uppgift är att hjälpa barnen i deras sociala utveckling. Men räcker det? Jag hittar inget om social fostran i läroplanen, så jag får nog fortsätta fundera och diskutera. Länge och mycket. Igen och igen och igen.

Till alla mammor

2012-03-08 / 19:47:04

Mycket nostalgi på en gång

2012-03-08 / 19:36:10

Till min man

2012-03-08 / 17:28:57

Tja, vad ska jag säga?

2012-03-08 / 17:24:07

Kolla vad som mötte oss i personalrummet i dag!

2012-03-08 / 16:03:19
Fotograf en kollega med nån sorts telefon

Resans behållning?

2012-03-08 / 15:24:29

När vi landade på Charles de Gaulle, flygplatsen i Paris, fick vi åka shuttel till terminalen. Det var en ryckig resa med många häftiga inbromsningar och tvära svängar. Shutteln var fullsatt så vi stod upp och höll i oss i för ändamålet avsedda stolpar och öglor. När vi var framme tittar Jr på sin syster och utbrister: "Det här var kul! Det måste vi göra fler gånger!"

Förmodligen en av de bästa

2012-03-07 / 21:37:06
Jag har hittat en bra sida på nätet. Den gör mig glad och förväntansfull. Det liksom pirrar i kroppen när jag klickar upp den. Jag och min syster brukar skicka sms till varandra om innehållet och skriva om det på fejjan. Den inger liksom ett sorts hopp. Det är nog en av de bästa sidorna. Klicka här och bedöm själv.

Julian Assange ne m'ínteresse pas x 2

2012-03-07 / 21:03:34
Nu har han kommit ut med en självbiografi vid namn Memoarer är prostitution. DNs recensent är inte nådig. Läs recensionen om stackars kärlekstörstande herr As liv här . Jag nöjer mig med det.

Vad är lek?

2012-03-06 / 22:03:09
Enligt Wikipedia är LEK en social aktivitet som utförs för nöjes skull, eller som social eller intellektuell träning. Den holländske kulturhistorikern Johan Huizinga hävdade att den lekande människan är grunden för all civilisation. Kjetil Steinholt, professor vid NTNU i Trondheim, säger att "Leken har ett liv och en själ som är dess egen. Den är själva grunden för vår förmåga att förstå. I och genom leken utvecklar vi också vår förmåga till samspel med andra - vi sugs upp i en dans av ömsesidig lyhördhet." (citat ur tidningen Pedagogiska magasinet, nr 1 feb 2012) Även i FNs barnkonvention erkänner man barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation(artikel 31).
I mitt gebit är FRI LEK ett självklart inslag i dagen. För de små barnen i större utsträckning än för de äldre. Är det tillräckligt? Och hur fri är den FRIA LEKEN? Jag har funderat en hel del genom åren i yrket. Är lek för mig samma sak som för E? Och M? Och vad tycker mina kollegor att lek är? Min rektor? Förskolans och skolans styrdokument? Skolministern? Är hopp och skrik lek? Stimulerar barbiedockor till en bra lek? Är den fria leken fri eller styr jag omedvetet mina adepter? Är leken könsstereotyp och ojämnställd? Hur ska jag som pedagog förhålla mig till brottnings- och prinsesslekar? Som du ser har jag inte heller i detta ämne en klar och tydlig åsikt. Jag skriver för att jag tycker att det här är en viktig tanke som kan få finnas i mitt huvud alla dagar in till tidens slut. Jag försöker vara rättvis och klarsynt i mina tankar och i mitt sätt att förhålla mig till barnen och deras val av lekar. Jag försöker också att hela tiden kritiskt granska mina känslor, rädslor (jo faktiskt!) och inställningar till barnens s k fria lek. Jag tror dock att jag kan säga att jag till så gott som 100 procent ställer mig på den sida som hävdar att  FRI LEK är den viktigaste delen i barnets vardag och att det är något som vi vuxna i barnets närhet måste se till att det finns tid till. Alltid.
Bilden hittade jag på google.se



"Jag är övertygad om att livet är en lek; i leken klyvs, fördubblas, förångas och förtätas vi, vi flyter ut, försvinner och samlas igen."
A. Strindberg


Dagens tantklädsel

2012-03-06 / 21:14:17
klänning Indiska, kofta Fransa, skor André (Paris ;)) halsband Catwalk

Nya skor

2012-03-06 / 21:08:07
till clownen Beppo.....

Har du gott om tid?

2012-03-05 / 20:50:56
Bra! För det här blir ett lite längre inlägg från vår vecka i vår nya hemstad PARIS. Håll till godo!
Utsikt från soffan
Utsikt från hotellfönstret
Kvällsmys dag 1
Förmiddagsmys dag 2


Café au lait



Utsikt från ena sidan av l'Arc de Triomhpe


Och från den andra


och den tredje


le Tour d'Eiffel


Jr 668 trappsteg upp


Le Louvre

Frappuchino avec frais et vanille


Je ne dis rien


le Pont d'Amour


Godaste lunchen chez Paola et Maurice


?


vin rouge


Printemps


La mainson de Quasimodo


Moi och BÄSTA RESESÄLLSKAPET EVER!