GLAD PÅSK!

2013-03-30 / 08:03:00
 
Glad Påsk på er allihop!

Vinprovning

2013-03-29 / 11:46:00
Förra veckan var jag på vinprovning. Jag har tänkt att jag under vår tid här i Frankrike ska försöka lära mig lite om viner och kanske hitta några riktiga favoriter, vilket inte borde bli alltför svårt. Vinprovningen leddes av Britt Karlsson från BK Wine, en kvinna som jobbat i många år med vinprovningar och vinresor till olika distrikt och länder. Hon är otroligt kunnig om allt som har med vin att göra. Det var en intressant kväll, som Britt kallade för Tour de France. Vi fick prova fem olika viner, med väldigt olika karraktärer, från fem olika distrikt i Frankrike. Jag hade inte vett att uppskatta alla fem viner, men jag hittade en favorit, La Jasse Castel La Pimpanela 2011. Vinet hade både en tydlig smak och doft av svartvinbär. Det fick mig att tänka på våra svartvinbärsbuskar därhemma och mammas saftkok på hösten!
 
 

Husrum

2013-03-28 / 11:33:00
I Paris finns det en hel massa hotell. Det finns dyra hotell och billiga, moderna hotell och omoderna, nybyggda och antika. Ett hotell passar den som reser ensam, ett annat är perfekt för familjen på resa. I Paris kan man hitta ett hotell som passar, även om önskemålen kan vara nog så underliga. På Champs Elysees ligger det anrika hotellet George VDär kan man hyra the Royal Suite för den nätta summan av $ 24 550 / natt. Skulle du?
 
 
Men i Paris tänker man även på de minsta i vår värld. Här finns ett hotell även för dem
 

Somliga dagar

2013-03-28 / 07:55:00
går allt så lätt
Solen skiner 
och allting blir rätt
Spelar man kula 
vinner man bums
Rasten är rolig 
och maten är mums
Andra dagar
går allting på sne
Försöka med något
är ingen idé
Man glömmer och tappar
blir sist och är sämst
Man ramlar på gården 
och slår sig så hemskt
Nu hoppas jag på en somlig dag
Britt G Hallqvist 
 
Även i en så underbar stad som Paris finns det Andra dagar. Det blir vardag även i Kärlekens stad. Det regnar och är kallt här också och mjölken blir sur. Tvättstugan blir full av smutstvätt och barnen blir arga. Soppåsen välter på köksgolvet och bananerna blir bruna. Det blir bajsränder i toan och man trampar i hundbajs utanför porten. Blommorna slokar och internet slutar fungera. Såna dagar finns här också. Såna dagar är det inte ens lätt att vara ett eiffeltorn.....
 
 
Men tänk, de flesta dagar är ANDRA dagar! Härligt eller hur?

Pomme de Terre

2013-03-27 / 16:26:00
Hasse Alfredsson har skrivit en limerick som börjar
"När Jonas Alströmer kom hem från staterna
han vanka så konstigt på gaterna....."
 
Potatis är gott, i alla dess former. Godast är nog färskpotatis ändå. Färskpotatis med en smörklick på. Mmmmmm!
Jag hoppas att jag kan njuta av egenodlade potatisar i sommar, i Paradiset. Landet vändes, rensades och gödslades i höstas. Nu ska jag bara gulla med släkten så att nån åker dit och petar ner de små knölarna. I slutet av mars har vi kommit ner till botten av potatislådan. Nu är det inte roligt att äta potatis. När jag skalar dem får jag så gott som varje gång en otrevlig överaskning.
Nä, nu vill jag ha sommar och förskpotatis.
 
 

Favorit!

2013-03-27 / 07:59:00
 

Miss Cupcake

2013-03-26 / 18:39:00
Tog en tur till Montmartre när äldste Jr var på besök. Dottern är en fena på att baka goda cupcakes, men vi tänkte att vi skulle kolla in konkurrenten. Ett mysigt litet hål i väggen (ungefärlig storlek, det är sant!) med rosa väggar, avskavda träbänkar, tänkvärda ord på väggen och tjusiga bakverk. Att sen sällskapet var det bästa gör  att upplevelsen får full pott!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Charles de Gaulle

2013-03-26 / 08:21:00
Charles de Gaulle har spelat en stor roll i den Franska historien. Han stred i Första Världskriget, där han också sårades tre gånger, men det var under Andra Världskriget som han klev fram sosm en ledare. Jag förstår inte riktigt den franska politiska historien, men i december 1958 fick de Gaulle hela 78 % av rösterna i presidentvalet. Han utnämndes också till riddare av Serafimerorden av Gustaf VI Adolf, gubevars, och hans vapensköld sitter i Riddarholmkyrkan. Jo,jo. Historien är viktig för fransmännen och man påminns ständigt om landets rika historia, inte minst när man går runt på Paris gator. Många gator är uppkallade efter historiskt kända personer, både som boulevard, avenue och rue, trädgårdar och parker likaså. Det finns mängder av statyer, byggnader och monument som är uppförda till någons ära. Charles de Gaulle är inget undantag. Paris största flygplats är uppkallad efter honom, liksom det stora område där Triumfbågen är placerad. Men, precis som många andra historiska personer, har de Gaulle inte bara fans bland fransmännen. Han drev t ex igenom ett mycket omtvistat bygge, Montparnassetornet, som tydligen hadlade om en hel del korruption. Ja, ja, vi är alla mänskliga, eller hur?
 
 
 

Pink Bra Bazaar

2013-03-25 / 17:32:28
Pink Bra Bazaar är en förening skapad av kvinnor och "the world of lingerie" (typ butiker, tillverkare, designers) som arbetar för att övervinna bröstcancer. Insamlade pengar går till förskning som rör bröstcancer. Föreningen hittar på diverse jippon under året och i söndags tilldrog sig ett ganska spektakulärt evenemang vid Trocadero, som ligger precis vid Eiffeltornet. Hade jag vetat om det hade jag gått dit och bidragit, visst hade du gjort detsamma?
 
 
 
 
 
 

Earth hour

2013-03-24 / 19:15:59
 

Kärleksbro

2013-03-14 / 19:34:00
För hundratals år sedan satte man  hänglåsamuletter på små barn i Kina som en magisk besvärjelse" för att ge ett långt och lyckligt liv med god hälsa".  I dag används hänglås, eller kärlekslås, av förälskade par för att symbolisera evig kärlek. Man låser fast ett lås på räcket till en bro och kastar nyckeln i vattnet. Det finns många s k kärleksbroar runt om i världen och naturligtvis också här i Paris. Det ser rätt häftigt ut med alla hänglås! Man kan vid många broar även köpa ett hänglås, ifall man skulle stöta på den eviga kärleken bara så där.
 
 
 
 
 

Portes de Paris

2013-03-14 / 06:18:00
Paris innerstad har runt 2,2 miljoner invånare och med förorterna räknar man med över 11 miljoner. Med så många människor kommer naturligtvis en hel massa hus, och på de husen sitter det portar i olika stil och färg. Jag brukar fota portar när jag är ute med kameran och här får ni se några stycken. Jag skulle tro att det blir fler inlägg med samma tema, för jag har inte hunnit dokumentera alla än ;)
 
 
 
 

Nordkorea & hår

2013-03-13 / 15:07:00
Det som inte syns finns inte. Om jag gör så när det gäller Nordkorea, kommer allt det onda att försvinna då? Kommer de kuvade nordkoreanerna att resa sig och säga STOPP till svält och  förtryck? Kommer levnadsförhålladerna att ändras för de miljoner som tillhör de vanliga människorna i landet? Kommer utbildningsnivån att höjas? Kommer man att våga tycka och tänka annorlunda än sittande regering? Kommer hotet om kärnvapenutveckling och ett eventuellt krig mot grannlandet Sydkorea att försvinna? Tyvärr tror jag att svaret är nej på dessa frågor. Det diktaturen gör mot sina medborgare i Nordkorea är oacceptabelt och jag hoppas, HOPPAS att inte alltför många liv behöver gå till spillo innan förändringen är över. Det finns ingenting bra med en diktatur. Kim Jong-Un är en fet, bortskämd snorunge, för att tala klarspråk! Ingenting gott kommer ur en sådan snedvriden regim! Men, det finns alltid ett men!, en sak som man säger i ovan nämnda land har jag tagit fasta på, nämligen teorin om att långt hår dränerar hjärnan! (klicka på länken om du vill läsa mer)
 
(Senaste resultatet hos frissan. Jag hade med bilder på fantastiskt vackra Dmae Judi Dench men jag vet inte om jag tycker att det blev så speciellt likt.....)
 
(bilden är tagen från blogs.coventrytelegraph.net)
 
 
 
 

3 X ♥

2013-03-13 / 07:27:00
Här får ni se baksidan på de tre finaste, gulligaste, snällaste, bästa, vackraste, underbaraste och mest välartade skapelser som finns på denna jord!
 
 
 
 

Nionde mars tjugohundratretton

2013-03-12 / 20:20:14
I lördags kom våren! Det var helt underbart ute, med 16 graders värme, sol och ljumma vindar. Jag och hela barnaskaran gick och satte oss nere vid La Seine och dinglade med benen.Vi lyssnade på en jätteduktig gatumusikant och njöt av blommande träd. Någon var sugen på att bada fötterna. Inte jag. Jag var bara sugen på att sitta just där, just då och njuta av allt runtomkring.
 
Det var en mycket härlig och batteripåfyllande dag.
 
Det var det dock inte idag. Så här ser det ut när jag tittar ut genom förnstret i dag, 12e mars, i Paris, som jag tycker ligger ganska långt söderut.....
 
 
 
Ja, ja. Det är bara att fortsätta vänta, för jag har hört att
Den som väntar på nåt gott 
väntar aldrig för länge!
 

Jaha,

2013-03-09 / 18:20:34
så har det hänt. Idag frågade en ung kvinna om jag ville sitta på hennes plats på tunnelbanan......

L'art sur les murs

2013-03-08 / 23:10:00
a

Etretat

2013-03-08 / 19:06:07
 
 
 
 
 

La vie

2013-03-07 / 22:16:12
 
 
Livets utmaningar är inte till för att paralysera Dig,
de finns där för att hjälpa Dig att upptäcka vem Du är
 
 

Hårdvaluta

2013-03-06 / 09:25:00
Visst har jag beklagat mig över den franska byggnormen i nåt tidigare inlägg? Det är väldigt kallt inomhus när det blir några grader kallt ute. Jag har haft tjocktröja och långkalsonger hela vintern. Inomhus alltså. Och tofflor. De tofflor som finns i vårt hus är alltså hårdvaluta. Det spelar ingen roll vilken storlek de är eller vilken design, alla vill ha ett par. Och som sagt, de behöver inte nödvändigtvis passa.....
 
 

Sacre Coeur

2013-03-05 / 19:19:00
 
 
Ganska imponerande eller hur? När man ser den vita kyrkan mot den blåa himlen känns det nästan overkligt! Så himla vacker! Sacre Coeur ligger på toppen av Montmartre i 18e arrondissementet och är en romersk-katolsk kyrka uppkallad och tillägnad Jesu heliga hjärta. Det var tydligen många som var emot bygget av kyrkan och platsen nedanför trappan som leder upp till kyrkan heter Square Willette, efter konstnären A Willette som sägs ha ropat "Länge leve djävulen!" vid kyrkans invigning. Det tar ungefär en kvart att gå till Sacre Coeur hemifrån oss, så jag promenerar dit lite nu och då bara för att den är så vacker!

Les parisiens et le soleil

2013-03-05 / 07:07:00
Det har varit en grå, kall och väldigt lång vinter i vår nya hemstad. Jag tror inte att jag någonsin har frusit så mycket någon enda vinter i hela mitt liv i Sverige. Är det ett sånt där jag-kommer-inte-ihåg-att-det-någonsin-var-dåligt-väder-när-jag-var-liten-fenomen? Kanske det, men jag har i alla fall frusit och suckat över det gråa, råkalla,blöta och tråkiga vädret sen i november. Men i går kom den tillbaka, solen! Och i dag har det nog varit upp emot 15 grader varmt tror jag. Jag och  de två äldsta har suttit på ett café och druckit div drycker, ätit glass och crêpes och njutit av värmen. Vi plockade av oss tjocka tröjor och halsdukar men det har inte fransmännen gjort. De har fortfarande pälsar, tjocka UGGs, mössor och vantar på sig. Jag såg faktiskt en dam som tog sin joggingrunda iförd dunkappa! I "vår" park, Parc Monceau, som ligger ca tio minuters gångväg hemifrån, kunde man idag dock se en stor förändring. Det kryllade av människor i hela parken! Det har varit ganska folktomt (tänk nu inte folktomt som i Västerbottens inland utan folktomt som det kan tänkas vara i en flermiljonstad) i parken under vintern. Nån frusen barnflicka som vallat ett påbylsat barn eller en familj som genar genom parken för att komma fortare hem och joggare med fleecetröja och halsduk är ungefär de jag stött på när jag varit där för att få lite naturkänsla. Men nu! Jag säger bara VAR KOMMER ALLA MÄNNISKOR IFRÅN? Det kryllar av unga, gamla, korta, långa, joggare, flanörer, förälskade, lunchande - alla verkar ha tinat fram i vårvärmen som kom i går! Det var kö till rutchkanan i lekplatsen och för att få en gunga fick barnen vänta bra länge. Så nu är alla miljoner människor back in business igen. Och jag med!
 

Le soleil

2013-03-04 / 18:47:05
I dag firar vi SOLENS återkoms med solgula blommor och solgod kaka! Tänk ändå vad den behövs för humöret, den där relativt vanliga gula stjärnan.Tänk att den gör så mycket nytta (energin den utstrålar är faktiskt förutsättningen för allt liv på jorden om du nu inte visste det) trots att den ligger 150 miljoner km bort! Och tänk att något så gammalt, närmare bestämt 4,6 miljarder år!, kan skänka så mycket skönhet! Inte speciellt konstigt är det heller att det finns gudar runt om i olika religioner vid namn som Helios, Shamash, Ra och Surya som faktiskt inte är någon mindre än vår vän solen! Nu är det klackarna i taket igen! Välkommen du efterlängtade!
 

Montmartre en vacker eftermiddag

2013-03-01 / 16:22:00
 
 

Beach 2013

2013-03-01 / 09:13:00
Jag och dottern ligger i hårdträning inför beach 2013
 
 
Eller det var kanske inte riktigt sant...... Vi tränar för att springa ett 10-kilometerslopp som går i Bois de Bologne den 14e april. På Soliruns hemsida (loppet heter så) står det
 
Courir pour soi,
c'est bien.
Courir pour les autres
en même temps
c'est encore mieux
 
Det betyder ungefär att springa för sin egen del är bra men att springa för någon annan är annu bättre. Solirun är alltså ett välgörenhetslopp där överskottet går till behövande och det är Rotary som arrangerar loppet. Det är kul att träna med sin dotter. Vad som är mindre kul är att bli ifrånsprungen av sin dotter, men det är väl också ett steg på tantstegen, eller?