Nyårshälsning

2012-12-31 / 17:34:00
I dag är det 2012 års sista dag. I morgon när vi vaknar har 2013 smugit sig in i vårt liv. Vad det nya året bär med sig har jag ingen aning om. Jag kan bara önska Dig all lycka och välgång! Jag önskar Dig glädje och skratt! Jag önskar Dig ett år fyllt med musik! Ett år fyllt med goda vänner och goda möten! Jag önskar Dig ett bra år, med lagom mycket med- och motgångar. Ett 2013 med lagom mycket äventyr och överraskningar, med lagom mycket vardag och fest. Jag önskar Dig ett 2013 som Du på nyårsafton om ett år kan summera som ett BRA år! 
Gott Nytt År Kära Vän! Välj den musik som passar Din sinnesstämning just nu!


Julhälsning

2012-12-24 / 07:34:00
Låt oss denna jul hjälpas åt att komma ihåg att alla är vi människor, oavsett hud- eller hårfärg, oavsett vilket språk vi talar och oavsett vilket ursrung vi har. Vi är alla medmänniskor vars främsta uppgift är att ta hand om varandra och visa varandra just medmänsklighet. Låt oss ägna julen åt att ta hand om varandra, att ta vara på och uppskatta varandras olikheter och att bara vara.
I år, 2012, tar jag hjälp av ingen mindre än Sting för att önska Er alla en riktigt GOD JUL!
 
 
 
 
 

Trött

2012-12-23 / 09:22:00
 
Jag hinner inte det jag ska
 
ska inte det jag gör
 
gör inte det jag vill
 
vill inte det jag måste
 
måste inte det jag kan
 
kan inte det jag önskar
 
önskar det jag inte bör
 
bör inte det jag tänker
 
tänker att livet är skönt ändå
Ewa Rawlings

 

Trösteord

2012-12-22 / 10:06:00
Vintermorgon
Svart himmel
En röd begonia.
Ingen vår.
Ingen nåd.
Ingen väg tillbaka.
Bara ljuset som ändå stiger.
Blomman ändå röd.
Blodet ändå varmt.
Och tända fönster syns som segertecken över mörka vatten.
Ingrid Arvidsson
 
 
 
 

Vintersolståndet

2012-12-21 / 19:14:00
I den gamla folktron markerade vintersolståndet en farlig natt då djuren kunde tala och övernaturliga makter härjade fritt. I det förkristna Skandinavien förknippades midvintern med en offerfest, ett midvinterblot. Med djuroffer skulle gudarna blidkas att låta solen komma tillbaka. I grunden fanns det en rädsla för att ljuset aldrig skulle komma tillbaka om man inte firade det på något sätt.
SVT.se
 
Här hos oss har dagen handlat om skolavslutning i Svenska Kyrkan, tårfyllda avsked, trevlig lunch med trevliga människor, tidsinställning av blogginlägg, packning, städning och magpirr. I morgon åker vi norrut. Lång norrut, till Paradiset. I morgon får vi träffa stora Jr. I morgon ska vi tillbringa dagen på Arlanda. Eftersom Paradiset i viss mån befinner sig i internetskugga, tar jag fr o m 25e december ett blogguppehåll. Är tillbaka igen till nyår. Men kolla för all del in bloggen för här kommer min julhäslning till Er alla att finnas, liksom en nyårshälsning! Ett litet ord på vägen denna årets kortaste och mörkaste dag 
 
 
Förbanna inte mörkret - Tänd ett ljus!
 
 
 
 

Middagsbjudning

2012-12-21 / 15:32:23
 
I onsdags hade vi middagsbjudning här hemma. Maken hade bjudit hit sina närmaste medarbetare på en svensk julmiddag. Vi skulle bjuda på glögg, gravad lax, senaps- och löksill, julskinka, rödbetssallad,ägghalvor med kaviargrädde, knäckebröd, WB, julmust, julöl och snaps. Förberedelserna började redan på förmiddagen då jag gick till "vår" blomsteraffär och köpte två vackra julbuketter med tulpaner och anemoner. När jag sedan, ca en timme innan gästerna skulle anlända, öppnade laxförpackningen kom första mindre angenäma överraskningen; laxen var dålig! Förmodligen hade det gått hål på förpackningen och vaccumet släppt. Suck.... Maken sprang till mataffären och där hittade han gravad lax i små förpackningar! Så var det problemet löst. Mindre angenäma överrasking nr 2 var att WBbiten möglat! Det problemet löste vi genom att helt sonika skära bort möglet (jag vet att man inte ska äta sånt som möglat, men jag talade inte om det för gästerna och stod själv över!). Vad föll då fransmännen i smaken? Den gravad laxen gick åt som smör i solsken, likaså ägghalvorna med kaviargrädde. Skinkan och rödbetssalladen tog de bara små smakbitar av och all julmust blev kvar (vilken tur för mig!). Osthyveln använde de inte utan de skar rejäla bitar av WBn, så den tog också slut. Det var en trevlig kväll och huset visade upp sig i sin bästa juleskrud
 

En riktig tant

2012-12-19 / 18:47:00
  • har svårt att läsa menyn på restaurangen för att belysningen är för dålig
  • tycker att det är jobbigt när det spelas för hög musik
  • har ett par extra nylpnstrumpor i handväskan 
  • känner inte igen musiken som spelas i radion
  • tycker om skorpor
  • saknar sina mamelucker när hos sätter sig på en stol
 
Om tre eller flera påståenden passar in på dig då är du en riktig tant! Precis som jag!

Julkänsla

2012-12-19 / 10:42:53
"Ååååh! Jag har ingen julkänsla!" tycker jag att jag hör alltsom oftast i dessa tider. Det har fått mig att börja fundera på vad julkänslan är för något. Vad det är vi förväntar oss att känna. Pirret i magen. Spänd förväntan. Mys. Lugn och ro. Härlig och lagom stress. När jag sen frågar runt bland mina tantkompisar märker jag att så gott som ingen av dem har dessa känslor när de tänker på julen. De flesta verkar bära på en sorts oro. Flera uttrycker en vilja att göra "något annat", resa bort eller helt enkelt hoppa över. Jag njuter verkligen av decembers mörker. Av alla tända ljus och goda smaker. Jag njuter av att sitta vid köksbordet med tända ljus och dra in doften av nybakta pepparkaor i näsan. Jag tycker om att lyssna på vacker julmusik, både i hemmets lugna vrå och i kyrkan. Jag nynnar på Det är en ros utsprungen medan jag bakar lussekatter. Jag trivs. Men, jo det finns ett men och det är stort! Jag trivs inte med alla måsten som jag fyller mig själv med veckorna och dagarna före jul. Jag brukar köpa ett helt gäng jultidningar som jag gärna läser medan jag sippar på en kopp julte (se tidigare inlägg). Chefredaktörerna inleder tidningarna med att skriva att man inte ska känna stress, att man ska njuta och att bara göra det man tycker är kul. "Och för att hjälpa dig med det har du i din hand en tidning fylld med tips och idéer på hur du får den perfekta julen på bara några sekunder!" typ..... Jag får ångest när julen närmar sig och det som gör mig mest ångestfylld är alla människor! Jag skulle helst av allt bara vilja låsa in mig i min borg och stanna där med mina nära och kära till den 26e december ungefär. I år blir det nästan så. Julen kommer att firas i Paradiset, med man och barn, och jag tror att jag ska gå omkring i långkalsonger hela julafton! Nu ska jag bara se till att ta mig igenom de dagar som är kvar...... Jag frångår alla decembertraditioner och bjuder på en riktig discodänga för att muntra upp och peppa! Varsågod:
 
 

Små, små fjärilar

2012-12-16 / 08:47:00
 
"Mår barnen bra, mår mamma bra!" (Tsomitant)
 

Yngste Jr spelar fotboll i ett lag som heter Nicolette. De flesta lagkamtraterna pratar bara franska, men tränaren och ett par, tre killar pratar engelska. E har funnit sig väl till rätta och i morse var det dags för ännu en match. Han var lite motsträvig igår kväll och försökte med "Måste jag spela i morgon?", men när vi väl var framme vid planen och matchen drog igång var det bara glädje! Tänk så otroligt beroende man som förälder är av sina barns sinnesstämning och välbefinnande! Vi har den här hösten, av förståeliga skäl, haft riktiga dippar i humöret. Vissa perioder har tårar och raseriutbrott avlöst varandra. Det gör så ont, så ont att se sina barn förtvivlade! Men så, helt plötsligt hittar barnen något som får dem att glittra och glädjas och DÅ fylls en mammas hjärta av små, små fjärilar! Mår barnen bra, mår mamma bra!

Vår?

2012-12-15 / 16:12:20
I dag blåser det vårvindar över Paris och termometern visar plus 12 grader.Fåglarna kvittrar som vore det månadsskiftet mars/april i Sverige. Rosor och forsythia blommar. Om nio dagar är det julafton. Ur led är vädret, ialla fall för mig....
 

Sparsmakat julpynt

2012-12-14 / 19:03:00
I år kör vi den sparsmakade stilen. Mycket på grund av att julkänslan inte riktigt vill infinna sig när det är 12 grader varmt och regnet slår som spön i backen. Mina adventsstjärnor och min adventsljusstake har ni redan sett, liksom julgranen. Det enda jag har lagt till är vita julblommor. Vackert och stilrent.

2012-12-13

2012-12-13 / 12:12:56
 
 
Visst är det nåt visst med ett nystruket lucialinne (eller en nystruken luciaskjorta)? Jag kommer så väl ihåg pirret i magen när mamma letade fram, tvättade och strök mitt lucialinne. Inte ett veck och bländande vitt. En gång fick jag vara lucia. Det var när jag var överårig söndagsskoleelev och det inte gick några andra tjejer i största gruppen. Jag kommer ihåg vårt ortoligt ambitiösa luciatåg när jag gick i sexan. Vi övade hela hösten och luciatåget slog publiken med häpnad då en stjärngosse gick först i ledet! Vi spelade upp en avancerad julpjäs där jag hade en av huvudrollerna, så lunginflammationen jag bar på fick vackert vänta. Jag kommer ihåg vår äldste sons första luciatåg, när jag grät floder och hulkande tvingade bordsgrannen att "ta kort på min fiiiiina son!". Och så fick vi en liten tjej som älskade att vara med och sjunga luciasångerna. Hon är fortfarande med och sjunger, även om jag inte är så säker på att hon fortfarande älskar det. Men hon sjunger så vackert så jag får nog hulkande tvinga bordsgrannen" ta kort på min fiiiina dotter!" på söndag när vi ska gå till Svenska Kyrkan och lyssna på Svenska Skolans gymnasieluciatåg. Jag skulle vilja kunna ge dig ett smakprov på dotterns änglaröst, men tyvärr finns inget. Så i brist på det bjuder jag på en av de näst bästa, Lena Willermark. Varsågod! 
 

Här bor jag

2012-12-12 / 07:33:00
 
 
 
 

M 'O

2012-12-11 / 21:29:32
I dag har jag besökt Musée d'Orsey. Om du någon gån får möjligheten att åka till Paris tycker jag att du ska sätta upp just detta museum högt upp på din att-göra-lista! Vilket fantastiskt ställe! Bara byggnaden i sig är värt ett besök. Det här var från början en järnvägsstation som byggdes till världsutställningen 1900. Det är högt i tak, stationsklockorna finns kvar och byggnaden flödar av ljus. 1977 invigdes muséet och här finns världens största samling av impressionistisk och postimpressionistisk konst. Här finns verk av bl a Monet, Renoir och Van Gogh. I dag var jag där med en samling goa tanter som, precis som jag, kommer hitflyttande från Sverige. Vi tillbringade största delen av dagen på utställningen som heter L'impressionnisme et la modeJag har haft en mycket bra dag där både själ och hjärta fått sitt. Jag vilade ögonen på bl a dessa verk
 
 
Monets Woman with a parasol
 
 
 
Renoirs Moulin Galette
 
 
 
Degas La Classe de Danse

Juleljus igen

2012-12-11 / 08:32:00
Jag lovade ju i ett tidigare inlägg att du skulle få se mer av juleglittret här i Paris. Om du klickar här får du se bilder från julskyltningen på Printemps, ett stort varuhus i NKstil. Om du vill se just juleljusen kan du klicka här. Länkarna går till dotterns blogg och det är också hon som har tagit de fina bilderna. Hon är något bättre än undertecknad på att fota.... Men i helgen var jag i alla fall ute med kameran i högsta hugg, och jag lyckades fota granen på Lafyette. Lafayette är också ett varuhus av typen NK och det ligger på Boulevard Haussmann i 9e arrondissementet. Vi gick dit enbart för att fota granen, för sortimentet passar inte riktigt min plånbok (Marc Jacobs,Chanel, Dior o s v), Och titta vilken gran! Full av gnistrande Swarovskikristaller! Kolla även in den grekiske gudatypen som står bredvid ;)
 

Uppehåll

2012-12-10 / 17:36:06
Jag vill börja detta inlägg med att be om ursäkt över frånvaron av just inlägg, men förra veckan var jag faktiskt upptagen! Jo, det är helt sant. Jag var U P P T A G E N. Jo,jo minsann och det var med viktiga saker. Jag kokade nämligen lingonsylt! För första gången i mitt liv (kan jag kalla mig tant då? Om jag aldrig tidigare i mitt tantliv kokat sylt? Eller är det först nu jag kan kalla mig RIKTIG tant? Skriv en kommentar och berätta vad du tycker !) har jag alltså kokat lingonsylt (att det var för välgörande ändamål kanske är förmildrande?). Svenska Kyrkan i Paris ordnar varje december en julmarknad och där behövs hemkokt lingonsylt som säljs för dyra pengar. Klart att jag ville hjälpa till! Första satsen (jag kokade fem) blev något rinnig, men den kokade jag om (efter rådfrågning av både mamma, syster och google). Jag höll på till halv tre den natten, men sedan kunde jag leverara 56 burkar på svenska lingon hemmakokt lingonsylt. Och de gick åt som smör i solsken (trots att de kostade 8 euros....)!
 

Första advent igen

2012-12-10 / 17:27:04

Adventshälsning

2012-12-02 / 20:50:46
Bered den väg och Hosianna! Gläd dig och Lussebullar! Första ljuset och röd näsa! Glögg och kalla tår! En riktigt SKÖN ADVENT önskar jag Dig!
 
 
 
 

Lussebullar

2012-12-01 / 21:37:00
Nu ska här bakas lussebullar! Tidigare i veckan bakade jag en saffranskaka, du vet en sån där som lämnar märkliga spår i gommen efter det att den smält i munnen! När jag bakade den gick min i Sverige inköpta saffran åt, så idag gick jag till vår lilla affär och införskaffade mer. När jag kom hem upptäcker jag ett problem.
Så här fin är burken
 
När jag öppnar locket är det ett sånt här fint häll-igenom-hål-lock
 
 
Men sen... HUR tänkte dom nu, fransmännen?
 
 
P.S. Ett vet jag och det är att dom inte tänkte ett dugg på miljön! Inte jag heller uppenbarligen.....

Julgran

2012-12-01 / 08:28:00
Här kommer de utlovad bilderna på vår fina gran
 
Visst är det härligt med tindrande barnaögon! Å så vacker hon är, vår fina Alva! Och granen! inköpt på IKEA i Paris, med julgranskulor från IKEA i Paris och en ljusslinga från IKEA i Edinburough, i vårt svenska hem. En internationell gran, med andra ord! Den är ännu vackrare när det är mörkt, eller hur?
 
 
Och för att stämningen riktigt ska infinna sig bjuder jag här på den Finaste Granen I Stan. Varsågoda