Le Lac des Cygnes

2013-10-31 / 22:25:00
 
 
 
Som du säkert redan vet, är Svansjön en balett med musik av Tjajkovskij. Den hade urprämiär i Moskva 4 mars 1877. Handlingen kretsar kring kampen mellan det onda och det goda. Från början hade föreställningen ett lyckligt slut, där prins Siegfried besegrar boven Rothbart och Odette förvandlas tillbaka till en vacker prinsessa, men efter Tjajkovskijs död gjorde man om baletten där slutet blev tragiskt och Odette dör. 
 
Svansjön har gestaltats många, många gånger och på många, många skiftande sätt. Jag och familjen besökte häromhelgen Casion de Paris, där svenske korreografen Fredrik Rydmans version visades.
 
 
Det var en något annorlunda föreställning. Handlingen utspelade sig på gatan, bland prostituerade (Odette), hallickar och knarklangare (Rothbert). Siegfried var en förvirrad ung man, vars mor och far ordnar en stor fest så att han ska träffa en tjej. Fantastiska dansare, spännande scenografi och modern och klassisk musik i en salig blanding. Kolla in youtubeklippet!
 
 
 

Starbucks

2013-10-31 / 15:16:37
Det här är inget reklminlägg för ovan namngivna snabbkaffekedja. Vill du läsa mer kan du göra det här. Det jag vill skriva om är något som jag tror företaget gjort lite till sin grej, nämligen att skriva kundens namn på muggen i vilken den beställda drycken ska hällas ner. Det är väldigt intressant när man, som jag, befinner sig i ett land där man inte pratar samma språk och inte använder sig av samma språkljud. Man kan få heta både det ena och det andra. Ibland helt obegripiga "namn". Ibland, eller kanske skulle jag skriva ganska ofta, blir det helt fel. Fast helt fel kan vara nog så trevligt ;)
 

Jag beundrar

2013-10-30 / 08:11:00
För ett tag sen lade en av min vänner på facebook ut en "uppgift" för alla att svara på. Uppgiften löd: Nämn tre personer du beundrar och varför du beundrar dem. Mitt svar blev (självklart): Våra barn. 
 
Jag beundrar våra tre barn mer än jag beundrar någon annan männska på jorden. Jag beundrar dem mer än vad jag beundrar Paul McCartney. Mer än jag beundrar Astrid Lindgren och mer än Hasse Alfredsson. Jag beundrar barnen mer än alla duktiga människor på jorden. Mer än alla stora ledare och tänkare. Det finns ingen, INGEN!, på jorden som jag beundrar mer än våra tre fantastiska barn!
 
Jag beundrar dem för deras nyfikenhet och driv. Jag beundrar dem för deras vilja att lära och för deras vilja att göra gott. Jag beundrar dem för att de vågar säga emot och för att de talar om vad de tycker. Men mest av allt beundrar jag dem för att de vågar kasta sig ut! 
 
 
 
 

Hipp Hurra!

2013-10-29 / 06:41:00
Den här dagen är bara Din och det här inlägget är bara Ditt, vår älskade dotter ♥
 
 
 
 
 

Etretat

2013-10-28 / 20:58:00
Nu har vi varit där igen. I Etretat. Jag är helt förälskad i det stället! Det är så himla fint! Och lugnt! Och tyst! Och friskluftigt! Och vackert! Och havigt! Och härligt! Kolla bara
 
 
 
 
 
 

Konsert

2013-10-27 / 21:12:51
Förra  lördagen var jag på konsert igen. Den här gången fick vi möligheten av besöka Alhambra, en något annorlunda konsertlokal med en något brokig historia. Om du har lust att läsa mer kan du klicka här (informationen är på franska, men det är väl inga problem?)
 
Det var ren tur att jag fick reda på att artisten i fråga skulle hålla en konsert i Paris, och när jag fick vet det gick jag raka vägen och införskaffade biljetter. Och konserten var värd varenda krona. Så himla bra! Och så himla glad jag var när jag gick därifrån! Trots att artisten berättade om sitt mindre trevliga liv
 
Här bjuder jag på ett smakprov
 
 

Bacchus

2013-10-23 / 19:09:00
Bacchus var i romersk mytologi rusets och vinets gud. I Versailles har han en egen allé. Han visste hur han skulle hålla guarna på gott humör, han solkungen ;)
 
 
 
 

Höst

2013-10-23 / 06:44:00
Jag älskar årstider! En knasterkall vinterdag är svårslaget. För att inte tala om vintermörkret och den överfulla stjärnhimlen. Våren väntar jag alltid på förundras varje år av växtkraften i naturen. På sommaren lyssnar jag på svalor, kliar myggbett och fascineras av ljuset. Och så kommer hösten, kanske den bästa av årstider? Ett lugn infinner sig någonstans i slutet av september, början på oktober. Dagar med hög och klar luft. Ljung och silverek i krukorna på trappan.Det är legitimt att tända ljus och inte göra någonting på kvällarna och kroppen tar tacksamt emot. Vi är fler höstälskare i familjen. När hösten kommer vill vi bara hoppa högt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fisksoppa

2013-10-22 / 18:32:00
Jag är ingen fena i köket, men ibland lyckas jag. I lördags var det en sån gång. Jag gjorde en fisksoppa som blev jättegod! Och det säger jag inte för att skryta utan den blev faktiskt jättegod! Och här bjuder jag på både recept och bilder:
 
Saffranskryddad fisksoppa med lax och torsk
 
400 g torsk
300 g laxfilé
150 g räkor, skalade
1 purjolök
3 msk hummerfond
2 dl vatten
2,5 dl matlagningsvin 
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
1 kuvert saffran
1 tsk salt
0,5 krm svarteppar
1 tsk timjan
1 tsk basilika
 
 
 
 
Skär fisken i 3 cm kuber. Strimla purjolöken, finhacka vitlöken och fräs i olja. 
Tillsätt salt, kryddor, fond, vin, grädde och creme fraiche och låt det sjuda ca 10 minuter.
Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna.
Servera soppan med ett gott bröd.
 
 
 
Nästa gång kanske jag ger mig på att baka det där goda brödet också ;)
 

Äntligen!

2013-10-22 / 07:14:00
 

Visdomständer

2013-10-21 / 20:06:34
Idag har dottern tagit bort två av sina visdomständer. I Frankrike ryker de utan att de orsakar några som helst problem. La chirurgienne-dentiste tog ut dem på tjugo minuter. Två stycken. Och A var så duktig! "Votre fille est très brave, madame!" Det vet jag väl! Min duktiga, duktiga tjej. Men nu har hon ont. Ordentligt ont. Och så är hon hungrig. Smärtan har vi åtgärdat med supervärktabletten och hungern försöker hon råd bot på med smoothies och glass.
 
Men nu har jag ett dilemma att ta ställning till. Tandläkaren skrev ut penicillin som A alltså ska ta i förebyggande syfte. 2X2 tabletter i sex dagar. Jag frågade om det verkligen var nödvändigt, och "Oui, madame!" Det florerar så många smittor och så mycket baciller att det  måste hon ta. Jag vet inte riktigt hur vi ska göra. Jag tror att jag ringer en svensk tandläkare och frågar om råd först. Jo, så får det bli.
 
 
 

Min sommar

2013-10-18 / 19:36:00
 
 
 
 
 

Plötsligt händer det!

2013-10-18 / 17:34:32
I dag blev jag kallad MADEMOISELLE!

L'art sur les murs

2013-10-14 / 20:47:00
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Läxa

2013-10-14 / 20:41:00
Ikväll har jag läxa. Jag ska skriva en text om en pojke med rött hår och så ska jag översätta ord och förklara dem på franska. Jag är så trött.....

Möbelhusdrömmar

2013-10-13 / 11:55:00
I det lilla samhälle där jag växte upp fanns det ett möbelvaruhus. Jag älskade att vara där! Det var helt fantastiskt att gå runt och titta på de fina miljöerna de hade byggt upp. Jag hade en dröm och det var att ägaren skulle komma fram till mig och säga att jag hade vunnit första pris i en tävling varuhuset hade anordnat. Priset var att jag skulle få bo i varuhuset en hel helg! Jag planerad fester och middagar med kompisar, funderade på vilken säng som såg skönast ut och provsatt i sofforna för att bestämma var vi skulle sitta och titta på Cosby. Tyvärr fanns det ingen sån tävling så min dröm gick aldrig i uppfyllelse. I Kina, där väntar man inte på att möbelvaruhuset ska utlysa en sån tävling, där flyttar man bara in.....
 

Bil till salu

2013-10-12 / 10:32:00
 
 
 
 
För knappa 60000 kan man kanske inte förvänta sig nåt större ;)
 
 
 
 
 
 
 
 

Walking tours

2013-10-11 / 20:12:00
Det område som man idag kallar Paris har troligen varit bebott i över 4000 år. Man har under utgrävningar hittat stenredskap från den tiden. Stadens historia har böljat fram och tillbaka, men fr o m 1000-talet är staden Frankrikes huvudstad. Det finns så otroligt mycket historia här! Mycket historia är naturligtvis från långt tillbaka i tiden, men här skrivs historia hela tiden, tror jag. Många stora och vackra (de flesta i alla fall) byggnar har uppförts i modern tid och många viktiga beslut har fattats- och fattas - i denna stad. 
 
När man kommer hit som turist över en helg, söker man sig av naturliga skäl till de mest kända monumenten, som te x Eiffeltornet och Louvren. Stannar man ett längre tag, hittar man kanske till Paris enda vivnodling (i Montmartre) eller till katakomberna. När man, som jag!, bor här, kan man söka upp en guide och gå på regelbundna guidade turer runt om i stan. Jag är sedan i augusti med i en grupp som leds av en mycket duktig guide som heter Philippe. Jag tror att han kan allt! Han planerar våra turer och vi rör oss i områden jag inte skulle hitta till annars och han berättar saker som jag aldrig skulle få veta om inte han berättade det. Att jag sen inte kommer ihåg speciellt mycket av det han berättat, det är lite bekymmersamt....
 
Här är gruppen!
 
Och här är Philippe!
 
Le Mur de Justes i Marais
 
 Paris äldsta klocka
 
Romersk amfiteater från första århundradet
 
Paris moské
 
 

Bråttom,

2013-10-11 / 06:18:00
brått, knappt om tid, ont om tid, bråskande, brådis, jäktigt, stressigt, snärjigt, hetsigt..... Kärt barn har många namn sägs det ju, men inte tror jag att stress och bråttom är så kärt.... Tänk hur det är. De flesta dagar har man bråttom. Bråttom till jobbet eller skolan. Bråttom med maten. Bråttom till ett möte och bråttom hem. Hela tiden bråttom,bråttom, bråttom. Occh när man inte har bråttom,  då känns det konstigt. Det är som om hjärtat är inställt på att slå lite för fort och benen på att pinna lite för snabbt. En del människor verkar dock vara helt opåverkade av detta. Ingenting kan få dem ur balans eller att skynda sig. Det tar allt i sin egen takt och hetsar inte upp sig i onödan. Som ägaren av denna bilverkstad t ex. Underbart!
 
 
Här kan du också lyssna på någon som inte har så bråttom.
 

Godingar

2013-10-10 / 17:47:00
 
 

Är det så här jag ska göra?

2013-10-10 / 08:05:00
Antalet personer som följer min blogg brukar pendla mellan fem och typ nio, tio per dag. Ibland, när jag länkat på fb, kan läsarantalet toppa på 15 - 20. Ibland funderar jag på om jag ska göra nåt för att få fler följare. Hur gör de "stora" bloggerskorna? Hur gör Elin? Hur gör Christine? Eva? Åsa? Hur gör dom? Sitter dom och kommenterar andras bloggar och länkar till sin egen blogg? Fast jag brukar inte fastna speciellt länge  såna funeringar. Jag skriver mest för att det är kul att använda ORD, men också för att visa er därhemma vad jag gör och vad jag funderar på. Min make är i Indien i veckan. Han skickade ett tips på hur jag ska göra för att få fler läsare. Jag tror det var det han ville. Vad tror du?
 

Bio

2013-10-09 / 19:18:00
I helgen var jag, maken och yngste jr på bio. Vi såg The Millers på biografen Geoge V på Champs Élysées (alltså, jag var bara tvungen att skriva det. Lite häftigt, det kan du väl hålla med om?). Salongen var fylld till sista plats och filmen var en perfekt lördagsunderhållning. I somras var familjen på bio i Kalix. Då var det inte fullt i salongen.
 

Åttiofyra dagar

2013-10-09 / 09:07:00
I skrivande stund är det åttiofyra dagar kvar till julafton. Om jag ska vara helt ärlig så är det kanske inte just julafton jag längtar efter, utan mer stämingen. Mörkret och kylan. Snö och is. Jag längtar efter att ta på mig min tjocka dunjacka och gå ut och bli riktigt, riktigt kall om näsan. Jag längtar efter att tända ljuslyktan utanför fönstret och att titta på stjärnorna. Och så längtar jag efter att få sparka långt och fort på en istäckt väg. En del längtar mer än andra. En del längtar så mycket att de låter sparken stå redo så att inte en sekund ska gå förlorad när sparkarföret infinner sig.....
 
 

På tal om insekter

2013-10-08 / 21:56:00
I Kalix finns det ett trevligt café där familjen tillbringat ett antal njutningsfulla stunder i sommar, Myggan.
 
 
Förutom enkla, men goda!, luncher, härligt kladdiga kakor och underbar mjukglass, bjuder Myggan även på olika sorters ögongodis,t ex en jukebox (som jag tyvärr inte har någon bild på), gamla tidningar, dammsugare (!) i olika modeller och annat smått och gott. Det här stället är också värt ett besök om ni har vägarna förbi!
 
 
 
 
 
 
 
 

"Hovmästar'n,

2013-10-08 / 10:44:00
det är en fluga i min soppa!"
"Ja men var det inte köttsoppa ni beställde?"
 
"Hovmästar'n! Jag har hittat en fluga i min soppa!"
"Jaha. Vill ni ha hittelön eller?"
 
"Hovmästar'n! Det är en död fluga i min soppa!"
"Nä då, den har bara svimmat!"
 
 
"Monsieur, il y a une mouche dans mon café........
 
 

Oönskade gäster

2013-10-03 / 19:34:00
som dessutom har mage att ta betalt måste väl vara bland det värsta som finns, eller vad tycker du? I fredags bestämde jag mig för att laga en extra god middag eftersom svärfar var på besök och sedan bjuda på färska fikon till efterrätt. Jag gick till en av Paris fräschare marknader och köpte en låda perfekt mogna fikon, enligt försäljaren. Middagen, laxpasta, blev väldigt god och uppskattad och efter en tund ställde jag fram fikonen på bordet. Eftersom jag inte ville bli utan, var jag den första att ta en frukt och skära den mitt itu. Och kolla vad som - utan någon som helst inbjudan! - smugit sig in på vår mysiga middag
 
 
 
 
 
Det kommer att dröja innan jag köper hem fikon.....

Intressant ställe

2013-10-03 / 07:14:00
I Kalix finns det en butik som jag tror har funnits där sen urminnes tider. Där kan man hitta kläder från urminnes tider. Om man letar. Eller så kan man fråga ägaren. Det är en man i 60- 65års åldern (väldigt obestämbar ålder på honom) som har järnkoll på sina högar. Hur han kan ha det är för mig en gåta, för det finns mer än en hög därinne.....
 
 
 
Det här är också ett ställe väl värt ett besök om du har vägarna förbi! Om inte annat så kan du gå dit för att titta på deras fina skyltdockor.
 
 
 

En av mina laster

2013-10-02 / 21:15:00

En mysig eftermiddag i parken

2013-10-02 / 06:54:00
 
Jag och yngste jr tog en tur till parken förra veckan. Vi har haft riktig brittsommar, l'été indiene som det heter på franska, de senaste veckorna. Sol och upp emot 25 grader varmt! Så jag packade picknickvagnen och mööte upp honom efter skolan för vidare promenad till "vår" park. sen satt vi där och vädrade tårna och fikade. Varmt, mysigt och batteripåfyllande!

Staden som är full av fotografer

2013-10-01 / 17:54:00
Paris är en av Europas mest besökta städer, ca 30 miljoner turister besöker staden per år! Många turister blir det. Och ungefär lika många kameror och fotografer. Det är många skiftande stilar på båda delarna, fotograferna och kamerorna alltså. Gamla, unga. Moderna, antika. Stora, små. Proffs, amatörer. Motiven är t ex de stora byggnadsverken som finns överallt  i staden, men även plantringar, bilar och mat förevigas. Lite nu och då stöter man på proffs som fotograferar modeller. Det gjorde jag häromdan. Jag vet inte om det var det proffsigaste proffset eller den mest anlitade modellen, men kul var det att stå och titta!
 
 
 
 
 

Sevärdhet värd att titta på

2013-10-01 / 07:20:00
På gränsen mellan Väster- och Norrbotten ligger Jävre turisstation. Byggnaden ritades av arkitekten Gunnar Lehtipalo och uppfördes 1966. Turiststationen har en spännande historia och den kan du läsa här. Den är absolut värd ett besök om du har vägarna förbi. Kommer du norrifrån, välkomnas du in i Västerbotten och kommer du söderifrån, är det Norbottens län som säger hej.
 
 
 
 
 
Inuti turiststationen har man byggt upp en tidstypisk interiör, med bl a  möbler, böcker och färger från 60-talet.
 
(Herr och Fru på bilden var bara på besök. De tillhör inte den permanenta utställningen)
 
Där står också en Opel parkerad, färdiglastad för en utflykt.
 
 
 
 
Ett roligt stopp på vägen som jag rekommenderar!