Något bra som någon annan har sagt

2012-01-24 / 20:23:23
Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad
Martin Luther King

Träning

2012-01-23 / 21:17:32
När jag var elva började jag träna fotboll. Det fanns inte så mycket annat att göra i det lilla samhället jag växte upp i, så det blev snabbt mitt allt. Det var fotbollsträning flera dagar i veckan, och de fotbollsfria dagarna tillbringade vi i gympasalen på skolan tränandes någonting annat. Jag blev faktiskt riktigt bra i fotboll och har provat på spel i division 2, gu' bevars! När jag passerat 20 började träning och matcher att göra ont så jag bestämde mig för att sluta. Jag hade dessutom flyttat till huvuvdstaden där träningsutbudet var enormt. Så under några hektiska Stockholmsår ägnade jag mig åt div gymträning, mest  i grupp. Så småningom kom barnen och med dem helt andra prioriteringar. Nu när jag är tant och mina barn inte behöver sin mamma på samma sätt, försöker jag att hitta träningsmotivationen igen. Helst vill jag springa - inget ger en sån endorfinkick som ett löppass där fötterna knappt rör i marken, hjärtat pumpar på och allt som är viktigt är nästa steg! - men tyvärr vill inte den inspirationen infinna sig. Jag har därför sökt mig till en av vår lilla stads träningsinrättningar för att kanske peppas av andra människors svett och flås. Det går ganska bra. Jag går dit två gånger i veckan och jobbar hårt. Det känns kul och jag tror att konditionen är på gång. Men, jag kan berätta att det dallrar och hoppar på ställen jag inte ens visste fanns på min kropp! Och lite knäckande är det att stå bland alla unga fina tjejer med allt på rätt plats. Fast när jag blev tant bestämde jag mig för att acceptera mig själv och min kropp med alla dess valkar och dallriga partier, för tre underbara, fantastiska och alldeles makalösa barn byggde denna kropp och den är jag stolt över!

Thought is free

2012-01-22 / 20:55:21
Tänk vad du vill. Tänk hur du vill. Du kan låta dina tankar löpa fritt utan förmaningar och utan dömande. Tänk vad du vill. Tänk vad du vill. Men tillåt aldrig, ALDRIG ord som sårar eller gör illa komma över dina läppar!

Ett tips

2012-01-22 / 20:43:18
Här kommer ett litet tips på hur man gör när man vill fota sina nya skor för att ev lägga upp bilden på sin blogg. Jag tror inte att metoden är nåt för en tant.....

Söndagsmiddag

2012-01-22 / 20:39:16
Tänkte impa på familjen i kväll och tillagade gnocchi. Blä va äckligt! Maken, som är världens bästa f ö, sa uppmuntrande "Det här var provgången. Nästa gång blir det gott!". jag tror inte att jag vill prova nån mer gång....

Men till efterrätt! Mums! Bästa A gjorde stekta bananer med kolasås, kanoners! Den rätten ska hon få göra fler gånger!

Stackars, stackars

2012-01-21 / 17:41:10
farbror Juholt. Jag tycker så synd om människor som blir utpekade och uthängda. Inte männsikor som gjort riktigt, riktigt dumma saker, utan människor som gör saker utan att veta bättre. Och så känns det med farbror Juholt. Han vet inte bättre och hamnade på fel plats. Hoppas att han kan hitta på nåt att göra nu när han blivit arbetslös. Brevbärare kanske?

Dagens fynd

2012-01-21 / 17:35:55
Sprang in på Bik Bok och fyndade
och kolla in de nygjorda naglarna!

Ö som i Österrike och Örebro

2012-01-20 / 22:41:36
Tittade just på Skavlan. I dag hade han besök av bl a Mark L. När Mark var 14 år bad han en kompis, som hade åldern inne, att köpa ett tågluffarkort åt honom. Sen åkte han till Österrike. Helt ensam och 14 år. Han ringde sin mamma från Österrike och berättade att han var där. Då ligger Örebro i lä......

Så blir det nog

2012-01-19 / 21:59:54

Mer armar

2012-01-19 / 21:54:05
Jag vet då vem jag håller på!

Oj, oj, oj....

2012-01-19 / 21:34:51
Läser i DN om Linda och Corwyn Edwards i South Carolina, USA. Oj, oj, oj..... Ska människor som är övertygade om att dinosaurierna skapades under samma vecka som Adam och Eva för 6000 år sen få vara med och eventuellt rösta fram en president som tycker likadant? De säger att det inte finns några vetenskapliga bevis för evolutionen, utan att det som står i Bibeln är sant(bokstavligen). Och Linda är lärare i de naturvetnskapliga ämnena.... Människorna i USA skrämmer mig. Det känns så hima läskigt att människor med så direkt tvärtokiga uppfattningar ska styra en av världens supermakter. Fast tokiga människor har väl i alla tider suttit i maktposition, så det är kanske ingen skillnad?

Glöm inte bort att

2012-01-19 / 21:21:53
människor som kan uppföra sig gör det
Ross W Greene

Q Blake

2012-01-19 / 20:59:17
Jag älskar den brittiske illustratören Quentin Blake! Hans fantastiska bilder till Roald Dahls fantastiska historier kan verkligen få min fantasi att nå oanade höjder! Herr och fru Slusk. Willy Wonka. James och jättepersikan. När mina barn var små läste vi alla böcker biblioteket kunde erbjuda som mr Blake illustrerat. Nu, när mina barn vuxit ifrån bilderböcker, lånar jag till jobbet eller passar på att titta i böckerna när jag besöker biblioteket i andra ärenden. Snart ska jag börja köpa på mig ett lager. Ser på hans hemsida att man kan köpa illustrationer. Kanske jag ska önska mig en i 50-års present!
Sagt om mr Blake

Blake is beyond brilliant. He's anarchic, moral, infinitely subversive, sometimes vicious, socially acute, sparse when he has to be, exuberantly lavish in the detail when he feels like it. He can tell wonderful stories without a single word, but his partnership with Roald Dahl was made in heaven. Or somewhere. The diabolic ingenuity of Dahl came into its own only when he wrote for children. In conjunction with Blake, there was a kind of alchemy. I've never met a child who didn't love Quentin Blake.' (Melanie McDonagh, Daily Telegraph)


 


Smak av sommar

2012-01-17 / 21:00:10
I kväll var det premiär på skidskolan och jag tog mig an 11 små förväntansfulla treåringar. Vi vinkade med tårna, åkte köttbulle nerför backen, lekte Prästens Lilla Kråka och åt kokosbollar. Temperaturen ligger runt nollan och det är fortfarande snö kvar på marken. Mina killar tränade på egen hand och betyget på spåren var faktiskt bra! Eldsjälen i klubben som sköter spårdragningen gör ett kanonjobb varje vinter! Tur att det finns pensionärer! För att återgå till min skidskolegrupp så är det så, att det känns motigt varje gång jag ska dit. Men efteråt, när jag fått heja och peppa dessa små energiknippen åker jag hem med ett leende på läpparna, Jag tror att det bor en liten Hellner eller Kalla i alla treåringar! Vad har nu detta med sommarsmak? Jo, när jag kom hem från träningen blev jag tvärsugen på hallon! En sån välsignad tur att jag har frysen full av sommarens underbara smaker så att jag kunde göra en hallonsmoothie! En banan, två kiwi, två rejäla matskedar hallon och havredryck efter tycke. Mixa. NJUT!

Nästa inlägg

2012-01-15 / 19:05:53
Klicka här för nästa intervju

"Ändå är det som att se en val självdö."

2012-01-15 / 19:04:19
Hanna Fahl heter en krönikör i DN som brukar skriva på kultursidorna. I går lördag skrev hon en krönika (läs den här) där hon, lite kort formulerat,  funderar över artister som inte har något relevant att säga och programledare som inte har något relevant att fråga om. Jag kollade klippen med de intrevjuer hon refererade till och jag håller med henne till hundra procent.  Och hur många gånger har man inte suttit framför TV eller radion och genomlidit intervjuer som är så pinsamma att man nästan mår fysiskt illa? Där både intervjuaren och den intervjuade är, ja just pinsamma att lyssna på? Är artister tvungna att ställa upp på intervjuer även om de inte alls vill eller känner att de inte har något att säga? Och programledare, är de också tvungna att göra intervjuer som de känner är dömda att misslyckas på förhand? Jag länkar till de två intervjuerna, så kan ni lyssna/se  och bedöma själva. När det blir för pinsamt är det ju bara att stänga av....
Den andra intervjun finns i nästa inlägg!



Matmamma

2012-01-15 / 18:30:10
är jag inte utan mer en BAKmamma som jag skrev i ett tidigare inlägg. Men trots det har jag i helgen lyckats med en kulinarisk upplevelse som även verkar rätt avancerad att tillaga (vad det är härligt att luras!). I går bjöd jag min familj på långkokt fläskkarré med nöt- och citronströssel och till det yoghurtpotatis med persilja. Inte illa, eller hur? Jag lindade in köttet i folie och sen låg det i ugnen i säkert sju timmar, tills det nästan föll i bitar. Till potatisen använde jag skyn från köttet och en burk turkisk yoghurt. Kanongott!

till ca 6 pers
1,6 kg fläskkarré
1 msk hela korianderfrön
3 msk flingsalt
0,5 tsk nymald svartpeppar
2 msk råsocker
1/2 citron, rivet skal och saft
Sätt ugen på 125 grader. Mortla koriandern och blanda den med salt, peppar, socker, rivet citronskal och -saft. Gnid köttet med kryddorna. Lägg köttet i en ugnssäker form och täck noga med folie. Stek mitt i ugnen i ca 5 timmar tills köttet nästan trillar isär. Ta ut formen och ta bort folien. Höj ugnsvärmen tll 225 grader. Sila spadet från köttet, häll lite över köttet och spara ca 1 dl till potatisen. Låt köttet steka vidare i ugnen 15-20 min tills det fått en fin färg och krispig yta. Strössla det färdiga köttet med salta nötter och rivet citronskal.
1,5 kg potatis av fast sort
1 dl spad från köttet
2 dl turkisk yoghurt
0,5 tsk salt
1 krm mald svartpeppar
finhackad persilja
Skala potatisen och koka den mjuk. Vispa ihop spadet från köttet med yoghurten. Tillsätt salt och peppar. Vänd försiktigt ner den varma potatisen i yoghurtblandningen. Strö över persilja.

Bolibompa

2012-01-14 / 21:22:51
Vet ni vad era små barn tittar på på bästa sändningstid?

Bullmamma

2012-01-14 / 21:17:49
Jag tycker om att baka och i dag har jag ägnat halva dagen åt denna otroligt mediterande syssla. Och detta var vad jag åstadkom
Intressant bildlayout eller hur ;)
Jag bakade mandelkubb, havrebamsingar (mina favoriter), schackrutor, drömmar och sirapsbröd. Lite kuriosa om drömmar; När jag var liten bakade faster Siv underbara drömmar, spröda och luftiga kakor som smälte i munnen. Jag trodde att man kunde se sina drömmar i kakorna och att de på så sätt fått sitt namn!
Välkommen på fika förresten!

Författare

2012-01-13 / 20:02:02
Jag känner en som har skrivit en bok. Boken heter Structural Information Content of the Optical Field. Min svärfar är polare med Björn Ranelid. Tänk att kunna skriva i sitt CV att "Jag har skrivit en bok" eller "Jag är författare"! Tänk att fylla sida efter sida med ord som fängslar andra människor! Tänk att kunna skriva ner fantastiska historier som lockar människor att läsa! Jag önskar att jag kunde skriva en bok. Det som verkar absolut roligast med att skriva en bok är att hitta på namnen på karaktärerna i berättelsen. Tänk Allan Karlsson. Vatanen. Mma Ramotswe. Erlendur Sveinsson. Mrs Jane Marple. Ana Karenina. Hermoine Granger. Listan på namn som finns i litteraturen kan göras lång och jag tror att det är den roligaste uppgiften man har som författare. Om jag skulle skriva en bok skulle den handla om Kuno. Eller MajGun. Eller herr Blåbärsblå. Eller tant Ragata. Jag samlar alla namn som kittlar min fantasi på ett speciellt ställe. Den dagen jag börjar skriva är det bara att plocka fram ett namn och låta historien flöda fritt. När min bok är klar lovar jag att du ska få ett signerat exemplar!

Hålla handen

2012-01-11 / 22:57:48
Det stormade rätt ordentligt på jullovet. Jag hörde på radion att man uppskattar att skog till ett värde av en miljard kronor förstördes av de kraftiga vindarna. Alla våra träd står kvar, liksom taket och den uppallade båten.
Ibland stormar det i livet också. Det är en himla bra liknelse tycker jag. Vid vissa perioder i livet är det som om allt man har omkring sig bara rasar omkull och knäcks på mitten. Det viner och blåser om man får använda all sin vilestyrka för att hålla sig upprätt. Då är det skönt att ha en hand att hålla i. Den kan vara stor eller liten, tillhöra en vän, en kollega eller kärleken. Det spelar egentligen inte så stor roll vems hand det är det viktiga är att den finns där. fast ibland känns det som att man är alldeles ensam, som att det inte finns någon att hålla i på flera mils avstånd. DÅ ska man ta sig själv i handen! Det funkar det också, men det krävs lite träning. Och det har jag tänkt träna på i natt. Att hålla mig själv i handen och att känna vilken enorm kraft jag kan ge mig själv! Gör det du också! God natt kära läsare och lycka till med träningen!

Tatuering

2012-01-10 / 18:01:31
Tatueringar kan vara rätt läckra. Rätt bild på rätt kropp och inte för mycket. Eller ett visdomsord diskret tatuerat på skuldran. Fast det är ingenting för en tant som jag. Nä, låt ungdomarna hålla på. Men ponera att jag skulle få för mig att eventuellt gå till en tatuerarsalong. Då skulle jag tatuera någon av följande bilder  på min ena fot

Det näst bästa

2012-01-09 / 20:18:24
När jag fortfarande bodde hemma med mamma och pappa i byn, brukade mammas väckarklocka ringa före fem ett par gånger om året. När mammas klocka ringde (egentligen tror jag att det var pappas, en sån där förskräcklig sak som skrällde så att hela byn vaknade!) var det bakdags. Då hade mamma och nån av hennes vänninor eller nån släkting hyrt bagarstugan i grannbyn. Från halv sex, sex på morgonen till åtta, nio på kvällen i ett par, tre, fyra dagar bakades det ljusugnsbröd och mjukkaka så att mjölet yrde. Effektiva tanter som fick mycket gjort. Det egna brödförrådet skulle fyllas på, men sen skulle man ju förse släktingar och vänner med bröd också. Jag har aldrig smakat nåt så ljuvligt gott som en alldeles-nyss-uttagen-ur-ugnen-brödkaka. Det behövdes inte ens smör! Tyvärr orkar min lilla mamma inte baka längre och medan hon kunde ha lärt mig hur, var jag inte intresserad. Så jag får nöja mig meed det näst bästa och tacka snälle A som varje gång han åker förbi bageriet, tar med sig en låda till mig. Tack A!
(Det näst bästa)

Överarmar

2012-01-09 / 20:03:34
(expressen.se)

(sverigesradio.se)

Sill och Människor

2012-01-09 / 19:27:28
(Bilden hittade jag på expressen.se)
Någon dag inpå nya året strandade ett stim sill på en strand i Nordnorge. Så tokigt det kan bli. Forskarna vet inte riktigt vad det beror på men en teori är att sillarna blev uppjagade på stranden av någon form av rovdjur/fisk. Så himla fel det blir när man har ett stimbeteende! Här kan du lyssna på en förklaring(spola fram till 35.44 in i programmet)
När jag gick på högstadiet i början av 80-talet, köpte jagen jättefin kjol. Den bestod av två volanger, den ena vit och den andra svart. Kjolen hölls ihop av två stora metallspännen. Den var så himla fin! Men tror du att jag vågade använda den? Nä, precis. Jag hade den aldrig på mig i skolan eller på fritidsgår'n utan bara hemma i skogen. När frisören föreslog att jag skulle klippa mig kort och även gjorde det, grät jag mig till sömns i flera veckor. Ingen annan tjej på skolan hade kort hår!  Det är mycket lättare att göra som alla andra. Det är inte svårt att ryckas med gruppen när alla andra står och hoppar och ropar HO!HO! Eller nåt ännu dummare  Nu när jag nått mogen ålder försöker jag att inte följa med strömmen. Jag försöker att stå emot och visa att jag är jag. Men det är svårt, så svårt. Vi människor är kanske inte så olika sillar ändå....

Mångalen

2012-01-08 / 20:30:43
(Den vackra bilden hittade jag på 60plus.se)
Utanför vårt fönster lyser en vacker fullmåne, den första år 2012. Ljuset från månen reflektras i snön som nu äntligen kommit och stannat ett tag. Så gudomligt vackert! Jag tycker mig påverkas av månen på så sätt att jag sover sämre de nätter som månen lyser in genom vårt sovrumsfönster. Jag vet inte om det är en framforskad sanning, men jag sover sämre fullmånsnätter. jag vet också att barnmorskor säger att det föds fler barn de nätter som fullmånen lyser över BB. Jag kan bara gissa hur människor och deras vidskepelse påverkades för länge sen, nåt magiskt är det över en rund, klart skinande måne! Jag hittade några artiklar på nätet och länkar till en här. En annan lite mer mystisk beskrivning hittar du här. Om du ligger vaken i natt kan du ju roa dig med att läsa länkarna! God natt!

Helt oviktigt

2012-01-06 / 16:01:01
Den 3e april 1276 dog grevinnan Margaretha zu Henneberg. Det gjorde också alla hennes 364 barn som hon fött samma morgon. Alla barnen hann döpas innan de dog, pojkarna till Johannes och flickorna till Elisabeth. Där ser man.
(Den här oviktiga informationen hittade jag i boken Allt du inte behöver veta av Hans Bengtsson)

Spinalonga

2012-01-05 / 16:48:07
Det här är en bild på ön Kalidon utanför Kreta. Det inofficiella namnet är Spinaloga. Mellan 1903 och 1957 var Spinaloga en av Europas sista spetälskekolonier. Spetälska (Lepra eller Hansens sjukdom) är en infektionssjukdom som kan ge stora skador på olika nerver. Anledningen till att man förvisade patienter till speciella kolonier var att man trodde att sjukdomen var smittsam och obotlig. Idag vet man att lepra kan botas med långvarig antibiotikabehandling. Jag har precis läst en bok "Längtans ö" av Victoria Hislop. Boken utspelar sig på och omkring ön Spinalonga. Den handlar om en fiktiv familj och dess kopplingar till spetälskekolonin. Läs den, den var bra och underhållande. Klicka här om du vill ha mer fakta om Spinalonga och här om du vill veta mer om spetälska.

Lisa för mage och öga

2012-01-04 / 21:41:41
God mat lagade jag i kväll. God och enkel. Det enda som känns lite illa är jag jag inte har använt mig av KRAVvaror. Jag är lite av en periodare när det gäller KRAV. Bananer och fil köper jag alltid KRAVmärkt. Ibland  KRAVmjöl, KRAVkryddor och KRAVmjölk. Men bara ibland. Om jag nu skulle avlägga ett nyårslöfte kanske det skulle vara ett bra ett. Jag lovar att jag ska försöka bli bättre på att väja KRAVvaror när jag handlar! Men för att återgå till vår middag, kolla bilden(klicka på den om du vill att den ska bli större)
Och så här gör man
Fetakyckling med ruccola
4 pers
500 g kycklingfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör eller olja
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 msk olja
100 g fetaost
2 dl ruccolasallad
Sätt ugen på 175 grader. Krydda kycklkingen med salt och peppar och bryn den runt om i en stekpanna. Lägg över den på ett ugnssäkert fat och stek i mitten av ugnen ca 20 minuter. Vispa ihop vinäger, olja och honung. Smula osten över kycklingen, strö över ruccolan och häll över dressingen. Servera med potatisklyftor.
Gott! Och titta vad jag kunde vila ögonen på medan jag åt
(Dottern har en liten fotostudio och det är hon som har tagit de fina bilderna på min bukett)

Mästarnas Mästare

2012-01-03 / 21:46:17
Jag undrar om det finns nåt Haddockinstitut på kontinenten? Jag ska leta när jag kommer dit. Eller kanske starta ett. Det kan vara bra att ha betyg från ett sånt tror jag.

Så mycket konstigt

2012-01-02 / 20:48:53
I kväll är jag trött och inspirationslös. Tänkte att det blir nog inget inlägg idag. Men så fick jag ett tips av min make; Lagar. Varför inte skriva ett inlägg om lagar? Det är bra att lagboken finns och det är bra att det finns en svensk lag som säger att man inte får slå barn. Det är också bra att det finns en lag i Sverige som säger att man inte får tvinga någon till äktenskap. Men sen. Sen finns det en massa konstiga lagar. I Alabama i USA är det t ex förbjudet enligt lag att vid något tillfälle bära glass i bakfickan. I Frankrike är det förbjudet att ge en gris namnet Napoleon och i Israel är det förbjudet att peta näsan på söndagar. I Storbritannien är det olagligt att dö i parlamentsbyggnaderna och i Schweiz får inte män stå upp och kissa efter klockan 22. Det är en välsignad tur att man inte vet allt som står i lagboken ;)

Nyårsoutfit

2012-01-01 / 17:33:31
På allmän begäran från min trogna läsarskara kommer här bilder på min nyårsoutfit.
Klänning Reafynd på Åhléns Pärlcollier inköpt på samma ställe som Bill C brukade köpa gåvor till Monica L

Skor Reafynd från Tamaris

Ring gåva från maken Naglar Fejk Armband Lindex