Muséum national d'histoire naturelle

2013-02-28 / 14:41:00
Jag och barnen har besökt det franska nationalhistoriska riksmuséet. Det ligger i 5e arrondissementet och vi åkte till metrostationen Juisseu, på linje 7. Vi kom dit ganska tidigt och behövde därför inte köa mer än kanske 20 minuter, vilket är en ovanligt kort kötid när man ska gå på ett muséeum här i Paris. Muséet är en pampig byggnad omgiven av Jardin des plantes de Paris, en botnisk trädgård som också är öppen för allmänheten. Jag kommer med största säkerhet att åka dit igen i vår,  för att bara gå runt i parken som jag förmodar är alldeles spektakulär när det blommar! När vi åkte dit var det precis i början på januari, grått och gråkallt, så vi skyndade oss in i värmen på muséet. Där besökte vi la grande galerie de l'evolution, den stora evolutionsutsällningen. På första våningen kan man se en karavan av djur från den afrikanska savannen på väg mot ljuset och friheten (vad vet jag...)! Utsällningen var bara på franska och  vi kunde tyvärr inte riktigt tillgodogöra oss informationen, så efter en inte alltför lång stund uppsökte vi ett café istället. Varm choklad vet vi vad det heter på franska !
 
 
 
 
 

2013-02-28

2013-02-28 / 06:58:00
Före reformationen (som började under 1200-talet och sedan pågick i flera hundra år) gavs inga flickor namnet Maria. Idag är det ett av de vanligaset kvinnonamnen i Sverige och den 31 december 2006 var det 444 908 (enligt Wikipedia) kvinnor som hette Maria. Det finns många kända personer med namnet Maria, t ex Maria Antonia av Österrike (mer känd som Marie Antoinette), Maria Callas, Maria Gripe, Maria Montessori, Anna Maria Nilsson,  Maria Rydqvist och allas vår Maria Montazami. Men sen finns den några alldeles fantastiska Marior i min absoluta närhet och till er vill jag säga: Varma GRATULATIONER på Mariadagen!
 

Hemlandsservice i utlandet

2013-02-27 / 19:05:00
Om ett par veckor ska familjen åka på en liten semster till ett annat land i Europa. Förhoppningsvis får vi se den sol som varit försvunnen sen november. Jag har även tänkt tillbringa ledigheten med att umgås med Jr d ä, som i sin tur ska ägna tiden åt att träna inför kanotSM. Förberedelserna har pågått ett tag och när vi skulle beställa flygbiljett upptäckte vi att Jr d y:s pass hade gått ut! Vilken tur att det finns en svenska ambassad i vår nya hemstad. Vi åkte dit för tre veckor sen och på bara några minuter var det nya passet under behandling. Så i förmiddags åkte jag dit och hämtade det. Klart och betalt. Nu väntar vi bara på att avresedatumet ska komma!
 
(Om du vill läsa mer om Svenska ambassaden kan du klicka här)

Le art sur les murs

2013-02-27 / 08:29:00
 
 
När man är ute och går på Paris gator ser man ofta resultat av människors konstnärliga ådra. Naturligtvis är det en hel del kludd och klotter som jag mycket väl klarar mig utan, men det är mycket som är jättefint! I Montmartre har jag sett många fina väggkonstverk, en del t o m i ram! Jag kommer att lägga upp fler bilder på just väggkonst för jag tycker att det är så häftigt! Tänk att några snabba penndrag kan göra så att min dag känns så mycket lättare!

Parc des Buttes Chaumont

2013-02-26 / 18:22:00
En söndag i januari åkte jag och maken tilll Parc des Buttes Chaumont som ligger i 19e arrondissementet. Det är med sina 25 ha den femte största parken i Paris och har över 5 km stigar och vandringsleder. Jag upplever Paris som en ganska platt stad, men i den här parken är det ordentligt branta kullar och backar. Det finns klippor och vattenfall (som förmodligen gör sig bättre en varm majdag än en råkall eftermiddag i januari...) och en hängbro som leder över till "ön". Det första man ser när man kommer till parken är le temple de la Sibylle, Sibyllans tempel, som ligger högt uppe på en klippa. Vi hade en härlig dag och jag kan lova att vi tog ut stegen i uppförsbackarna!
 
 

Arrondissement

2013-02-26 / 14:06:07
Paris är uppdelat i 20 arrondissements. Det är "...administrativa underenheter till Paris stad." läser jag på Wikipedia. Det var Napoleon III som skapade arrondissementen år 1860. För mig gör arrondissementen att jag förstår staden lite bätte och att jag ganska snabbt vet i vilken ände av staden ett visst ställe ligger. Vårt postnummer är 750 17, vilket visar att vi bor i 17e arrondissementet. De är numrerade i en spiralform inifrån och ut, där 1a arrondissementet finns vid Louvren. I 4e ligger Notre Dame, i 7e Eiffeltornet, i 8e Champs Elysées och i 18e Sacre Coeur. Sen kan det kanske vara bra att veta att Zlatan och hans familj bor i 8e ;)
 

Färg i allt det vintergråa

2013-02-25 / 19:28:00
Vintern i Paris har inte varit någon hit. Grått, kallt, blött, grått, grått och grått.... Det har varit en tung vinter, jag har varit trött och frusit varje dag sen i november känns det som. Jag saknar den svenska byggstandarden för här blåser nordanvinden längs golvet och elementen är röda av hetta men ingen värme når ut i rummet. Jag saknar snö och riktig kyla, kyla som man kan ta på. Jag har haft långkalsonger och tjock jacka varje dag och inomhus har jag alltid tofflor och stickad kofta. Brrrrrr.... Men vad jag lätt glömmer bort när det är så här är att det faktiskt är GRÖNT året runt här. Många träd har mörkgröna, blanka blad och i rabatterna har man planterat penséer och primula. Gräsmattorna är också gröna. Jag har ett gäng primula utanför ytterdörren och på baksidan lyser påskliljor upp vardagen. Sen finns det ju en hel massa färgglada inslag runt om i stan, bara man lyfter blicken!
 

Här bor jag

2013-02-25 / 12:18:54

,

2013-02-25 / 12:17:19
Jag hade nog lite bråttom där.... Det skulle naturligtvis ha stått "...nu sätter jag komma för tsomitant KOMMA"! och nu är jag tillbaka! Jag har saknat bloggandet faktiskt, vilket jag inte trodde att jag skulle göra. Jag har så mycket att berätta för dig och så många bilder att visa! Så nu tar jag nya tag och fortsätter efter KOMMAT ,