Äsch,

2013-11-27 / 18:50:00
jag hann inte.....   klick

Leksakskataloger

2013-11-27 / 06:37:00
När våra barn var små, var deember en bra månad. Inte bara för att det fanns en adventskalender både på köksväggen och i TV. Inte bara för att det bakades pepparkakor och lussebullar. Inte bara för att "snart kommer tomten!". December var en bra månad för då kom alla leksakskataloger i postlådan! När barnen var riktigt små, var katalogerna fantastiska riva-sönder-skrynkla-ihop-leksaker. När barnen blev lite större, kunde de ägna lång tid åt att bläddra, titta, drömma och önska. Leksakskataloger har i alla tider varit indelade i tydliga pojk- och flicksidor. Pojkar på sidorna med bilar, verktyg och superhjältar. Flickor på sidorna med dockor, köksredskap och prinsessgrejer. 
 
I år har Toys R Us ändrat i sin katalog. Där leker pojkar och flickor sida vid sida oberoende av vad det är för leksaker. Man kan t ex se en pojke och en flicka som leker med dockor tillsammans. Det är bra tycker jag. Det tycker inte franska föräldrar. Här RASAR föräldrarna mot den svenska katalogen. "...låt inte era flickor få leka med lyftkranarna ,och låt inte pojkar leka med dockor...."  Inte helt förvånande är det samma grupper som protesterade mot samkönade äktenskap förra året som nu höjt sina röster( här hittar du artikeln).
 
 Gör-ingenting-som-ändrar-på -något-som-alltid-varit, verkar vara många fransmäns filosofi. Den nya skrämmer. Vi ska alltid köra i samma hjulspår. Nytt är farligt. 
 
Intressant. Jag lovar att inte bli påverkad.
 
 

Söndagsnöje

2013-11-26 / 16:17:00
Hela hösten har jag och dottern gått och längtat efter söndagkväll. Tio söndagkvällar mellan 21.00 och 22.00 har vi suttit tätt ihop, med hjärtat i halsgropen. Dagarna då vi väntat har vi diskuterat fortsättningen. Vad skulle bli skurkens nästa drag? Kan nästa grymmhet bli värre än denna? Kommer Saga att lyckas med sitt relationsprojekt? Martin, vad ska hända med honom? Och läbbagubben Oliver? Kan man vara så sjuk? Som du nog förstått, skriver jag om andra säsongen av den svensk/danska serien Bron/Broen. Här har SVT verkligen lyckats! Säsong två har t o m varit bättre än säsong ett! Men nu är den slut och jag måste se mig om efter något annat att titta på och fundera på.
 
Här i Frankrike gjorde man tidigare i höst mycket reklam för en fransk/brittisk serie som skulle börja på Canal+. The Tunnel. När sista avsnittet av Bron var slut, bestämde jag mig för att ge The Tunnel en chans. Döm om min förvåning när det visde sig att The Tunnel är en exakt kopia av Bron! Serien börjar med att man hittar en kvinnokropp i tunneln mellan Frankrike och Storbritannien. Kvinnans överkropp ligger på franska sidan och underkroppen på den brittiska. När teknikerna ska lyfta undan kroppen visar det sig att den är i två delar. Karl Roebuck(Martin Rohde i Bron) anländer till brottsplatsen inte många dagar efter sin sterelisering. Elise Wasserman(Saga Norén) väntar på den franska sidan. Och sen fortsätter det i samma spår. Precis likadan men med andra skådespelare och andra miljöer.
 
Så vad tycker jag om The Tunnel? Nä, jag tror inte det. Det är omöjligt att inte jämföra med Sofia Helin och Kim Bodina. Handlingen är en upprepning och det känns som om jag slösar min tid. Jag vet ju precis vad som kommer att hända. Nä, det är bra att Äkta människor börjar på söndag. Då kan jag och dottern sitta tätt ihop tio söndagar till!
 
 
PS. Musiken i Bron/Broen är också mycket bättre!
 

Dom är tillbaka!

2013-11-25 / 07:31:00
Även denna jul kommer de franska hemmen att prydas av fluffiga. färgglada granar i en praktisk julgransfot.
 
 
 
 
 
I Paradiset står vår plastgran och väntar på oss, färdigklädd. Det har den gjort sen i augusti. Den är grön. Det ska den vara. I alla fall i Paradiset. Till första advent kommer vi att klä vår gran här i Paris och jag lovar att visa bilder på vilken variant vi har valt.
 
 
 

Helgfrukost

2013-11-24 / 16:43:57
Jag undrar hur många bilder på mat som publiceras varje dag? Jag googlar men hittar inget svar. Det måste vara hur många som helst! Idag har jag tänkt göra det. Jag vill visa vilken underbar söndagsfrukost/lunch (=brunch!) jag fixade till mig själv denna gråkalla novembersöndag
 
 
 
Grekisk yoghurt med honung och flingor, rökt lax, räkor och äggröra, rostade pain-complet-mackor, kiwi och en mugg Farbror August. På söndagar brukar våra mattider förskjutas, och frukosten blir ganska ofta en brunch. Det är trevligt att sitta och äta länge, med tända ljus och många rätter att välja på. Barnen uppskattar det också och de brukar faktiskt sitta kvar vid borde en stund. Det enda jag kan sakna är en riktigt ointressant lokaltidning.....
 

Sjukling

2013-11-20 / 12:30:01
Först kom det-som-inte-ska-nämnas-vid-namn på ett ovälkommet besök och nu har jag tappat rösten. Japp. Det är skröppligt på avenue de Villiers. Fast löven är fina utanför mitt fönster.
 
 
Och termometern har krupit neråt ordentligt. Och min ljuslykta är väldigt fin.
 
 
Och igår åt vi Bullens varmkorv. Och golvet i källaren är snart klart. Och maken kommer hem i morgon. Och det är ganska skönt att vara tyst. Och jag har det bra.

Pensionär

2013-11-19 / 18:59:00
Ibland kan man se ut som en pensionär fastän man bara är 12 år....
 

L'Heure Gourmande

2013-11-19 / 07:52:00
Så har vi varit ut och roat oss igen då, jag och maken. En småregning söndag för några veckor sen, tog vi metron till Latinkvarteren. Väl där gick vi planlöst omkring och bara hade det bra. Efter ett tag  blev söndagen storregnig och blöt, och som tur var fick vi syn på en liten obetydlig skylt. Vi sprang in på gården och där hittade vi L'Heure Gourmande. En Salon du thè inklämd i ett hål i väggen. Härligt 80-tals treeakottafärgade väggar, varmt och familjärt. Vi åt en sallad till lunch och sedan rack vi en kopp te. Hit kan ni gå när ni kommer till Paris nästa gång!
 
 
 
 
 
 
 

Touche pas à ma pute

2013-11-18 / 16:34:49
När jag gick på högtadiet, någon gång på 80-talet, gick alla omkring med en knapp i form av en hand med texten "Rör inte min kompis"(Touche pas à mon pote). Den kampanjen riktade sig mot främlingsfientlighet. På 70-talet pågick det i Frankrik en kampanj  för kvinnans rätt till sin egen kropp och rätten till abort. 343 kända kvinnor engagerade sig i kampen och de kallade sig för "des 343 salopes", de 343 slynorna.
 
Just nu disktueras ett lagförslag här i Frankrike. Om lagen går igenom, blir det olagligt att köpa sex. Ett gäng mer eller mindre prominenta (?) herrar har gett sig in i diskussionen och de använder sig av de ovan nämnda kampanjerna för att nå ut till folk. "Touche pas à ma pute", som betyder "Rör inte min hora", är en kampanj som är mot lagen och för mannens frihet och det är en protest från 343 jävlar (le manifestes des 343 "salauds"). 
 
Jag vet inte vad man ska säga. Jag blir bara tyst. Jag förvånas över konstiga mnniskor och underliga åsikter. Jag förundras över människors önskan att visa exakt hur korkade de är. Suck. Sen kan man ju diskutera om det blir bättre för de prostituerade om köpet blir olagligt. En sådan lag skickar väl bara ner handeln i de mörka hörnen av staden?
 
Det finns dock en bra sak med denna märkliga maifestation. Av 343 tänkta jävlar blev det bara......19!
 
 
 
 
 
 
 

You-know-what

2013-11-17 / 18:23:33
Det-som-inte-ska-namn-vid-namn har varit på besök, det är därför det varit tyst här. I morgon börjar en ny vecka och med den nya tag och nya inlägg. Vi hörs nästa vecka.

Återvinning

2013-11-13 / 06:42:00
Jag har skrivit ett inlägg om återvinning förut. I Sverige har vi kommit långt när det gäller just återvinning och hållbar utveckling.Förpackningen på mina favoritkex drar sitt strå till stacken genom att visa vad man kan göra med det som blir över när man ätit klart. Återvinning?
 
 
Här säljs f ö fortfarande tandkrämstuben i en kartong......
 

Grattis!

2013-11-12 / 08:47:00
 
 
Grattis på födelsedagen och till ditt första "riktiga" jobb!

Armistice

2013-11-11 / 20:37:32
11 noember 1918 klockan 05.15 inträdde ett vapenstillstånd som skulle leda til första värlsdkrigets slut. Här i Frankrike är det en helgdag och dagen firas med pompa och ståt.Franoise Hollande har hållit tal och lagt ner en blomsterkrans vid den okände soldatens grav vid Triumfbågen. Det har marscherats och paraderats. Och familjen missade allt.... Jag och dottern tog en tur upp till Charles de Gaulle Etolie sen eftermidag och tog lite kort på alla flaggor. 
 
 
 
 
 
Vi i Sverige är så förskonade. Här pratar man om tiden före och efter The Great War. Alla släkter är på något sätt drabbade och har anledning att komma ihåg och fira. Den siste överlevande från första världskriget har gått bort, men jag hoppas att man, trots att det inte finns några ögonvittnen kvar, fortsätter att komma ihåg detta krig som kom att förändra Europa. 
 
 
 
 
 
 

Lövångers kyrkstad

2013-11-11 / 07:20:00
En kyrkstad är en samling stugor som byggdes för att folk skulle ha någonstans att bo i samband med kyrkobesök. Kyrkstaden i Lövånger( i Västerbotten) har förmodligen funnits sedan medeltiden. Länge har Lövångers kyrkstad fungerat som hotell- och konferensanläggning. För en tid sedan försattes hela rörelsen i konkurs och nu står stugorna tomma och utan tillsyn. Invånarna i Lövånger har gått samman för att försöka rädda kulturskatten. Det är bra med driftiga människor! Jag vill att kyrkstan ska finnas kvar och att den ska fortsätta vara fin och välskött!
 
 
 
 

Fars dag

2013-11-10 / 20:11:18
Jag tror, observerar TROR, att Fars Dag firades här i Frankrike förra helgen. Jag förärade maken och tillika mina barns underbare far med en näshårstrimmer. Det var en multifunktionell sak, som han även kan hålla öronhåren under kontroll och ansa ögonbrynen med. Nu ser han ut han som han gjorde när vi träffades i oktober 1990! Åtminstone i näsan och i öronen....
 
Visste du förresten att Sveriges vanligaste pappa heter Lars? Vid årsskiftet fanns det 73 571 pappor vid namn Lars. Jo, jo. Pappa nummer två heter Anders. Därefter kommer Per, som gått om pappa Jan(artikeln finns här). Du som känner min familj lite mer förstår nog det roliga i detta ;)
 
Min lilla pappa finns inte här längre. Han har varit borta länge nu. I hela 23 år. Det är en lång tid att vara utan sin pappa. Jag saknar honom. Nu ska jag äta en kanelbulle och tänka extra mycket på min fina, fina lilla pappa.

Så vackert att det gör ont

2013-11-08 / 21:41:00
 

Vi cyklar runt i världen

2013-11-08 / 12:30:00
 
 
 
 
 

En ny tröja

2013-11-08 / 07:06:00
ska jag köpa till sommaren
 
 

Ganska lika

2013-11-07 / 20:40:01
Det är inte så stor skillnad på att bo i Paris och i en stad i Sverige. Det är klart att Paris är många gånger större och många gånger intensivare. Paris har naturligtvis många fler invånare och många fler bilar. Och i Paris pratar man ju inte svenska. Men, det är vardag här också. Man blir snuvig här och man blir hungrig. Man är tvungen att städa och att gå till tandläkaren. Man köper glass och njuter i solen. Det är faktiskt inte så stor skillnad. Utbudet i mataffärerna och också ganska lika. Jag hittar det mesta jag vill ha i vår vanliga mataffär runt hörnet, och det som inte finns där, kan jag köpa hos Agneta på Affären (jag ska skriva ett inlägg om henne en annan gång). Det som är annorlunda här är att det finns specialaffärer i varje kvarter. Vill man ha bröd då går man till bageriet. Är man sugen på fisk tar man en tur till fiskhandlaren. Vinbutiker och chokladbutiker. Osthandlare och butiker med italienska läkerheter. En speciell butik med varor från Thailand och en köttbutik utan griskött. Jag går ofta till slaktaren vid Ternes. Där går det undan och gubbarna som jobbar där svingar kniven så det flyger benflisor (från köttbiten de skär i alltså)! Och rediga bitar kan man köpa där. Inga små fjuttiga, fettfria bitar där inte. Nä, där fläskas det på ordentligt and me like!
 
 
 

Idag

2013-11-05 / 19:14:00
har varit en sån där dag när jag lika gärna hade kunnat stanna i sängen. Ingenting produktivt. Ingenting intelligent. Ingenting alls. Det har varit en sån där dag när det känns som om molnen nuddar marken. En sån där dag när det enda ljud man hör är från hundratals bilar. Ingen fågelsång. Ingen blå himmel. Idag har jag haft bly i mina skor och lim under sulorna. Maten har varit grå och den har smakat grått. Min spegelbild lyckades inte öppna ögonen i morse och tandborsten kunde inte borsta bort sovsmaken. Blommorna på bordet slokar och soppåsen är överfull. Kylskåpet gapar tomt och det är fastbränd gröt på spisen. Nä, nu avslutar jag denna dag.
 
 
 
PS
Till råga på allt trampade jag i hundbajs när jag gick från metron.....

Äckliga kryp

2013-11-04 / 20:55:00
Pelargonerna som jag planterade i våras har blommat och blommat och blommat. De har varit så fina hela sommaren och halva hösten. Men nu tyckte jag att de såg lite trötta ut, så jag gick till blomsterhandlaren och köpte lite höstblommor. När jag tog bort pelargonerna och lyfte på skyddsplasten möttes jag av ett myller
 
 
 
 
Gråsuggor! Urk! Jag tycker inte om kryp. Fast det som inte syns finns inte, så jag skyndade mig att lägga tillbaka plasten och fyllde på med mer jord. Nu bor de där och har det bra och jag behöver inte se dem. Och planteringen blev jättefin, men den visar jag i ett annat inägg.
 

Helgen

2013-11-04 / 07:45:00
Jag antar att de flesta av er var till en kyrkogård i helgen och tände ett ljus för någon saknad släkting eller vän. Det brukar jag alltid göra. Sen 23 år tillbaka tänder jag ett ljus för min lilla pappa. Jag tycker om Alla Helgonshelgen. Det är så vackert och rogivande med novembermörkret och alla levande ljus.
 
I år blev dock allt annorlunda. Jag och maken tillbringade lördagkvällen på 50-års fest! En fest som gick i 70-talets tecken. Vi har så många roliga och trevliga vänner här och kvällen var lyckad. Många skratt, sång, champagne och dans till gamla dängor. Vi kom inte isäng förrän vid ettiden, så kul var det! En del hade lagt ner både tid och pengar på sin utstyrsel. Det hade inte jag så jag står bakom kameran ;)
 
 
 
 
 

VARNING!!!

2013-11-03 / 20:22:10
Jag vill varna för tre RIKTIGT dåliga filmer som jag sett.  
 
Varning nummer 1: Tre solar i regi av Richard Hobert
 
 
Huvva så dålig film. Jg vet inte ens om det är värt att titta på klippet. Det skulle vara för Lassgårds galning då. Eller möjligen Persbrandts frisyr.
 
 
Varning nummer 2: Ronin i regi av John Frankenheimer
 
 
Det här är också en riktigt dålig film. Ja, det är ju ganska självklart, annars skulle den ju inte vara med i det här inlägget. Som jag minns den bestod filmen av en enda lång biljakt. Det kanske inte stämmer, men klippet visar ialla fall en biljakt på drygt sex minuter. Håll till godo(eller låt bli)!
 
Varning nummer 3: Sweetwater i regi av Logan Miller
 
 
Den kan ni också hoppa över. Den är så dålig att jag var på väg att lämna biosalongen. 
 
Nu har ni fått tips på tre filmer som ni INTE ska ödsla tid på. Nån annan gång ska jag skriva  om filmer som är BRA.
 

Parken

2013-11-01 / 08:29:00
Som jag tror att jag skrivit tidigare, så har hösten 2013 i Paris varit mild och ganska lik svensk sommar. Vi har haft uppemot tjugo grader fram till bara för några dagar sen och solen har varit stor och varm. Jag har gått utan strumpor och lämnat jackan hemma. Men trots värmen har växligheten börjat förbereda sig för vintern. Det ligger mycket löv på marken, blommor vissnar och vissa träd skiftar färg. När jag och yngste jr tog en sväng i "vår" park i går eftermiddag, hittade jag några typiska hösttecken
 
 
 
 
 
Naturen brukar vara bra på att ta hand om sin vintervila själv, men parisarna är väldigt rädda om de få andningshål de har, så här får den hjälp
 
gräsmattan har vintervila fr o m 15/10 t o m 15/4
 
 
Ganska sympatiskt och omtänksamt om du frågar mig!