Qu'est-ce gue je dois faire?

2012-09-27 / 09:47:37
Hur gör de stora bloggarna när internet inte fungerar? Fast de råkar kanske aldrig ut för det. Men det har jag ghort så detta inlägg skrivs på svenska kyrkans internet. Så fort allt funkar som det ksa hemma skrivaer jag om allt som hänt. Fortsätt kolla!

Korv

2012-09-20 / 19:45:17
Jag brukar inte ta med mig min kamera när jag ska gå ut "till vardags", men efter idag tror jag att jag måste bli bättre på det! Om jag berättar vad jag såg får du försöka föreställa dig synen, OK? Jag går alltså gatan fram på väg till posten (som kommer att tillägnas ett eget inlägg). Jag möter en kvinna med en alldaglig Dramaten, inte alls lika uppseendeväckande som min. Fastsatt i vägen har damen en hund. Hundens koppel består av - KORVAR! Jo, du läser rätt KORVAR! Inte riktiga men ändå KORVAR! Det finns ingen ände på människans uppfinningsrikedom när det gäller livsnödvändiga saker.......

Här bor jag

2012-09-19 / 18:53:00

Tripp

2012-09-19 / 11:51:29
Igår skulle jag och maken träffa vår pesonliga bankman (som visade sig var en bankkvinna. BankHEN kanske låter bättre ;)). Jag tänkte att nu när jag ska till banken måste jag piffa till mig, så att jag passar in i denna tillpiffade stad. Jag tog på en söt liten klänning och till det ett par trippskor. Det har alla franskyskor, trippskor. vi har t o m sett en tjusig dam i snäv kjol och trippskor som kom susande på en sparkcykel (som f ö är ett vanligt fortskaffningsmedel för parisarna)! Så, jag tog alltså på mig mina fina, svarta trippskor och trippade iväg. Tripp, tripp. Det gick så bra och jag kände mig SÅ tjusig, ska du veta! Tripp, tripp. TJONG! Där smällde vänster klack in i en gatsten och där rök sulan som sitter på klacken. Tripp, tropp. Tripp, tropp. Men fram till banken kom jag och träffa bankkvinnan fick jag och försäkringar om att ett bankkort ska dimpa ner i postlådan nästa vecka fick jag också. Plus ett tips om var jag kunde hitta en skomakare "Det finns en cordonnier på nästa gata. Det är inte alls långt." Så jag trippade iväg för att hitta skomakaren. Tripp, tropp, Tripp, tropp, AAAJJJJ! Skavsåret Allan gånger två! Bara att bita ihop och fortsätta se tjusig ut. Tripp, tropp AAJJJ! Jag trippade och troppade och trippade och troppade men inte hittade jag  den föreslagna skomakaren. När jag nästan var hemma upptäckte jag en alldeles där vi bor. Han var stor och tjock och sa ingenting utom "Asseyez-vous!". 13 euro och två nya sulor senare stapplade jag hem och fick av mig skorna. Det lär dröja innan jag trippar iväg nästa gång. Nu är det sandaler som gäller. Tills jag får skavsår mellan tärna.....  

Ögonbryn

2012-09-17 / 14:18:00
Ni som har följt min blogg från början kommer kanske ihåg att jag skrev ett inlägg om mina glasögon och att jag tippat över tantstrecket synmässigt. Synproblemet ställer inte bara till det i affären när jag ska läsa innehållsförteckningar eller när jag ska läsa en karta (vilket jag måste göra ganska ofta numer!) utan även när jag ska avlägsna oönskad hårväxt. Ett säkert tecken på att man är tant är att det börjar växa skägg på hakan.Jag kommer ihåg när jag fick hjälpa min lilla mamma med att rycka bort skäggstrån från hennes haka som hon inte kunde få syn på. Nu är det min tur. Problemet är att jag inte ser de små jävlarna, jag bara känner dem. Och mitt synproblem gör inte saken lättare. Jag ska gå och köpa en sån där förstoringsspegel. Men det var inte skägg på hakan som jag skulle skriva om utan ÖGONBRYN. Jag kände mig lite nere härom dan och tänkte att jag skulle belöna mig själv med att gå på salong och låta någon hjälpa mig med att få syn på och avlägsna eventuella ögonbrynshår på avvägar. Sagt och gjort. Jag stegade in på Sephora, stammade fram mitt ärende på knagglig franska och blev visad till en stol. Sen kom HON, ögonbrynsfixaren, och skred till verket. Jag blev både vaxad, färgad och plockad. Och därefter målad. Hon tyckte att jag hade lite väl små ögonbryn och frågade om hon fick fylla i dem lite. "Mais bien sûr!" svarade jag. Jag kanske skulle ha funderat en sekund extra.....
 
Jag blev värsta grymma tanten! 
Nåväl, man behöver ju inte vara så extrem, så jag inhandlade lite livsviktiga attiraljer och nu målar jag och formar själv. Och nu ser de mer normala ut, mina ögonbryn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Förtydligande

2012-09-17 / 13:59:24
 Blåbärens biverkning yttrade sig på mina skuldror. Ifall nu någon trodde något annat. 

Inte helt fel

2012-09-16 / 09:34:00
uppsikt en vacker dag


 
Det här är vad jag ser när jag ligger i solstolen, en varm eftermiddag. Inte helt fel, som sagt!

Marie Antoinette

2012-09-15 / 13:26:00
 
"Om man inte har bröd får man väl äta bakelser!"
 
Om Marie Antoinette verkligen har sagt detta, därom tvista de lärde, men nog fångar orden tiden då Frankrikes nobless levde ett liv utan ekonomiska gränser medan resten av folket svalt. 1770 gifte sig Maria Antonia Josepha Johanna von Habsburg-Lothringen av Österrike med Ludvig XVI av Frankrike. Marie Antoinette hade svårt med den strikta etiketten i Versailles och ville hellre vara i Petit Trianon, ett litet lustslott som hon fått av sin make vid tronbestigningen (1774).
 
Marie Antoinette hade en exklusiv skara av utvalda vänner som hon umgicks med på Petit Trianon. Hon valde sina vänner efter charm heller än rang, och ägnade sig tydligen åt illegala hasardspel och besök på offentliga maskeradbaler.
 
 
 
Belsebub skulle skrämma bort oönskade gäster från hennes "lilla" krypin.
 
Marie Antoinette var mycket modeintresserad och hon lanserade de höga, vitpudrade frisyrerna (pouf) som ibland kunde prydas av fåglar eller vattenfall eller blommor.
 
 
16 oktober 1793 avrättades Marie Antoinette genom halshuggning. Hon hade då funnits skyldig till högförräderi.

Ännu mer vardagslyx

2012-09-14 / 15:16:00
Och så här lyxar jag en fredag eftermiddag
 
 

Vardagslyx

2012-09-14 / 08:14:00
Jag lyxar till det här också. Fast här gör jag det en vanlig torsdagkväll ;)
 
 
 
 
 

Brita-kanna

2012-09-13 / 20:05:00
 
Det här är en Brita-kanna. Innan jag flyttade till vår nya hemstad hade jag aldrig hört talas om Britakannor. Vattnet i kranen här i Paris går alldeles utmärkt att dricka. Man behöver inte vara rädd för att bli dålig i magen eller nåt sånt. Problemet med kranvattnent är att det smakar och luktar väldigt mycket klor. Den första veckan, kånkade jag hem mängder av plastflaskor med vatten från affären. Sen fick jag höra talas om brita-kannan och en helt ny värld öppnade sig! Nu spolar jag i vatten i kannan och efter ett par minuter har jag ett vatten som smakar helt OK. Kanske inte som fjällvattnet i Bruksvallarna, men helt OK. Filtret i kannan tar bort sånt som kan ge vattnent en konstig smak, som t ex klor,organiska föreningar och vissa bekämpningsmedel. Filtret håller i ca fyra veckor. Perfekt, både ur smak- coh miljösynvinkel!
 

Blåbär

2012-09-13 / 11:11:00
Jag har en egen liten teori som passar perfekt in på mig och mitt liv. Jag tror att det är magen som styr kroppen. Visst, hjärnan, hjärtat och allt det andra är också viktigt, men som Allan Svensson sa "Är magen glad, är mänskan glad!" Och jag håller med. Min mage styr mitt liv, i alla fall. Om jag är trött, ledsen eller stressad märks det direkt på min mage. Ibland visar sig såna tillstånd först i magen. Det är inte helt lätt att låta magen styra ens liv. Man blir faktiskt ganska handikappad. Jag mår t ex illa fler dagar än jag inte mår illa. Lite påfrestande. Men så läser jag om forskning på blåbär. Blåbär innehåller ju den massa antioxidanter och vitaminer och sånt, det visste jag redan, men blåbär kan också lindra och skydda mot tarminfektioner! "Toppen!", tänkte jag och gav mig ut i blåbärsskogen när jag var där sånna finns. Fina, stora, blåa blåbär!
 
 
 
Tyvärr kom dessa blåbär med biverkningar. Det skrev de ingenting om, forskarna........
 



Västkusten

2012-09-12 / 14:18:00
Vi har vänner som bor på västkusten. Det är så härligt att komma dit! Dels för att de är riktigt goda vänner, men också för att västkusten är så olik kusten vi vanligtvis vistas vid, norrbottenskusten. Doften av Stora Havet är härlig! Färgen på havet är annorlunda och klipporna. Här får ni ett litet tittprov på hur härligt vi hade det
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rättelse

2012-09-11 / 10:54:33
Bokstaven H skrivs som följande; tre vick med VÄNSTER fots tår, ett vick med HÖGER fots tår , tre vick med VÄNSTER fots tår. Inte på något annat sätt.

Gammalt träd

2012-09-11 / 08:24:00


 
Det här trädet växer i Bois de Bologne. Det är stort och gammalt. Fast vad det är för sort tänker jag inte tala om.

Språk

2012-09-10 / 18:02:31
Språk eller tungomål är ett system för kommunikation, som används av människor och som barn tillägnar sig under sina första levnadsår. Barn lär sig använda språk lika naturligt, som de lär sig att gå. Språkets medium kan vara antingen talat språkteckenspråk eller skrift, som alla i princip är likvärdiga bärare av språklig kommunikation.
(från Wikipedia
 

Språk är spännande. Nu när vi bor i ett land där man inte pratar svenska, blir spänningen ännu större. Hur ska jag lyckas få tandläkaren att förstå att jr behöver dra ut en tand? Hur ska jag göra för att fixa ett internet som fungerar på ett språk jag definitivt inte behärskar (jag menar, att fixa och förstå internet på svenska är ju svårt nog!)? Om jag vill ha ett bankkonto vad ska jag säga då till personen i luckan på banken? När jag hamnar på platser där jag inte tar sig fram obehindrat p g a språket känner jag hur liten jag är i vår stora värld. Det behövs så lite för att man ska vara så totalt off. Då är det rätt intressant att fundera på hur ett språk uppstår. Nya språk uppstår där människor lever isolerade. Eller där man behöver ett gemensamt språk. Dottern håller på att uppfinna ett nytt språk. Ett teckenspråk, men det är också per definition ett språk. Hon använder sina tår! Jo, hon har en speciell tårörelse för varje bokstav i alfabetet. Typ bokstaven H: tre vick med höger fots tår, ett vick med vänster fots tår och sen tre vick igen med höger fots tår. Hur självklart som helst. Vi får se om det är någon annan som hakar på tåspråket. Jag tror att jag koncentrerar mig på att bli lite bättre på franska först.....
 
Fötterna i utgångsposition
 

Fötterna i språkläge

så här har jag det

2012-09-09 / 11:21:29
Bakom kamera och redigering: Alva
 

Dramaten

2012-09-08 / 17:10:00
eller kungliga Dramatiska Teatern är Sveriges nationalteater för det talade dramat, läser jag på Wikipedia. Den grundades av Gustaf III. Jag har varit på Dramaten ett par gånger. Jag har sett Helena Bergström, Morgan Alling, Jonas Karlsson, Stina Ekblad, Claes Månsson m fl agera på Drmatens olika scener. det är en vakcer teater med duktiga skådespelare. Men Dramaten är så mycket mer. Jag har en alldeles egen. Det har alla tanter i Paris. Min är blank och fin. Det bästa av allt är dock att jag slipper bära kassar med mat, jag behöver bara Dra maten ,)
 
 
 
 

Fötter

2012-09-07 / 12:57:00
Någon kväll i början av 80-talet satt jag och min kompis och diskuterade killar. Naturligtvis var det inte bara EN kväll vi diskuterade ämnet, men just denna kväll kom ämnet "vad är läckert hos en kille" upp. Min kompis hade sina kriterier klara; Om hon skulle träffa och ta med sig en kille hem, skulle han vara tvungen att ha på sig sin tröja hela tiden "för armhålor är sååå äckliga!" och även kalsongerna skulle behållas på "ja, men tänk bara FYYYY!". Men, det som hon tyckte var allra mest motbjudande var dock FÖTTERNA. "Aldrig i livet att han får ta av sig strumporna! Aldrig i livet! Fötter är det äckligaste som finns!". jag är faktiskt benägen att hålla medhenne. Jag har aldrig uppskattat fötter, varken mina egna eller andras. Naturligtvis är jag mina fötter evigt tacksamma för allt de gör för mig, men jag gillar inte att ta hand om dem. Fotmassage är m o a ingenting för mig. Jag har kommit på mig själv med att kolla in okända människors fötter när jag går på stan. Häromdan gick jag förbi en kvinna som hade långa, spretiga tår med naglar som klor som dessutom var chockrosa... Hela jag ryser. Huvva! Fast det är klart, det finns alltid undantag som bekräftar regeln


 

Paradiset

2012-09-06 / 13:28:00
I Paradiset finns dammsugaren i ett hål i väggen
 
tas diskborsten om hand av en lite gumma i porslin
 
är dörrarna gröna och låsen vända åt fel håll
 
 
är källaren under en lucka i köksgolvet.
 
I mitt Paradis finns det ett jordgubbsland med de underbaraset jorgubbar jag någonsin smakat
 
samt ett potatisland i vardande, gödslat med egenproducerad kompost
 
I mitt Paradis är utsikten en lisa för själen
 
Mitt Paradis är mitt Paradis.

Hos SysterYster d ä

2012-09-05 / 20:03:00
möts havet och horisonten
 
görs hjärtat av fötter
 
blommar blommorna
 
är stranden full av vackra saker
 
kan man plocka mängder av blåbär
 
sköljer hav och sand över mina fötter
 
Vilken tur att jag har SysterYster d ä!

Hos SysterYster d y

2012-09-05 / 09:23:00
sprätter hönorna omkring medan Tuppas övervakar
 
hänger husvagnarna i träden
 
ägnades kvällarna åt grimaser
 
tar man löpturen längs en grusväg
 
och cykelturen längs en skogsväg
 
bakas det bullar i parti och minut
 
och där bjuder lilla mamma de mest underbara köttbullar
 
Vilken tur att jag har SysterYster d y!

Älskad hand

2012-09-04 / 13:37:15