GOTT NYTT ÅR!

2013-12-31 / 23:59:00
 
 
Jag önskar Dig ett 2014 fyllt av vardag och fest i lagom stora doser!
GOTT NYTT ÅR!

GOD JUL!

2013-12-24 / 07:09:00
Njut av dagen! Njut av stunden! Njut av det som händer här och nu!
 
Jag ska ägna dagen åt ovan nämnda plus lite av det här nedanför också.
 
GOD JUL!
 
 
 
 

Jullov

2013-12-22 / 11:00:00
Nu har jag tänkt ta jullov. Vi ses igen nästa år!
 
 
 
PS. Fast du kommer att hitta både jul- och nyårshälsning här!

Christopher Hitchens

2013-12-21 / 09:56:00

Montmartre

2013-12-20 / 10:52:00
Jag har skrivit om Montmartre förut, men jag bara måste få dela med mig av fler bilder från denna mycket vackra stadsdel. När man kommer som turist till metrostationen Anvers kan man nog få en lite chock. Skitigt, masor av turister, månglare av olika slag, trångt och jävligt. När vi åkte dit första gången i mars 2012, fick barnen nästan panik! Vi hade åkt dit för att uppleva Amelies Montmartre, med färgglada grönsakshandlare och mysiga caféer, men det vi möttes av var ett, för oss, enda stort kaos.
 
Den här hösten har jag tillbringat ganska mycket tid i Montmartre. Jag har haft möjlighet och tid att utforska kvarteren lite noggrannare och jag har kommit fram till att det måste vara ett av Paris vackraste områden!
 
 
 
 

E.T

2013-12-19 / 21:42:08
 
!982 hade filmen om E.T premiär. Vi var helt tossiga i denna söta lilla utomjording! Jag hade en affisch på väggen och vi räknade dagarna tills vi skulle få gå och se filmen. Och vi grät floder när han försvann ut i rymden. Häromdagen upptäckte jag att han(vilket kön hade varelsen förresten? Jag har nog alltid tänkt på E.T som en pojke, men vad vet jag om utomjordingar?) har gjort avtryck i Paris också
 

Tack!

2013-12-18 / 08:02:00
Jag vill ägna detta inlägg åt min trogna läsarskara och då framför allt alla ni som kommenterar mina inlägg. Jag vill tacka Babsan och Helle av hela mitt hjärta! Jag vill också rikta ett stort tack till Helle och Babsan som gör det värt att blogga! Tack också till Babsan och Helle för att ni hjälper mig att utveckla mitt bloggande! Helle och Babsan, ett stort TACK för att ni finns där och visar er uppskattning! Jag vill också skicka en tacksamhetens tanke till Babsan och Helle för att ni stöttar och peppar även när allt känns tungt och trögt! Babsan och Helle TACK för alla uppmuntrande tillrop! Och sist, men definitivt inte och på inga sätt minst, TACK BABSAN OCH HELLE FÖR ATT NI FINNS!

Art sur les vitres

2013-12-17 / 11:51:00
Det är inte bara på väggarna man kan hitta tänkvärdheter.
 
 
 
Un oignon suffit à faire'
pleurer les gens
mais on a pas encore
inventé le legume qui
les ferait rire!
 
En lök klarar av att få
människor att gråta
men man har ännu inte
uppfunnit  grönsaken
som kan få dem 
att skratta!
(fritt översatt)
 
 
 
 
Pain,
amour et
fantasie!
 
Bröd,
kärlek och
fantasi!
 
 
 

M Hollande

2013-12-16 / 08:01:00
Precis som i Sverige är flaggan hissad när statschefen är hemma
 
 
Och precis som i Sverige vaktas statschefen av militärer i tjusig uniform.
 
 
Men där upphör likheterna. Sveriges statschef har ingenting att säga till om(även om han har en, låt oss kalla det, dold makt). Karl  IV Gustaf åker runt på olika statsbesök och representerar Sverige, men fattar inga livsavgörande beslut. Monsieur Holland däremot, han bestämmer viktiga saker. Han skickar soldater till oroshärdar i världen och blir väldigt utksälld på hemmaplan. Visst, han fattar säkert mindre bra beslut många gånger, men jag måste säga att jag tycker att han gör ett bra jobb. Sen kan jag väl inte påstå att jag är så där hundra insatt i hans politik, men det jag sett av honom och hans handlingskraft är bra. Jag tror nog att jag tycker att han ska få fortsätta ett tag till. Jag återkommer om min åsikt ändras, för, tack och lov!,  är jag inte betrodd att rösta i mitt nya hemland. Det är nog besvärligt att hålla koll på det politiska läget i Sverige. 

Es ist ein Ros entsprungen

2013-12-15 / 10:15:00
 
 
 
 
 

le Louvre

2013-12-14 / 19:45:00
Jag har varit på guidad tur i Louvren. Än en gång var det Philippe som delgav oss av sin enorma kunskap. Vi besökte den nyaste delen av Louvren, le départemendes Arts de l'Islam. Man började byggandet 2003 och invigningen skedde 22 september 2012. 
 
 
Taket täcks av ett finmskigt nät som ska påminna om nomadernas tält, så ljuset "silar" ner på utställningen.
 
 
Man kan lyssna på arabisk poesi och samtidigt läsa översättningen.
 
 
Utställningen är även anpassad för männsikor med synnedsättning(inte så vanligt här i Paris).
 
 
 
Fantastiska arbeten i lera. Jo faktiskt! Man kan tro att det är porslin, men det var alldeles för dyrt så man uppfann metoder att efterlikna kinesernas poslinsarbete.
 
 

Franskalektion

2013-12-14 / 07:20:00
På allmän begäran kommer här en liten snabblektion i franska.
 
La reine                    Drottningen
Le renne                   Renen
Une Arielle                Lingon
Une Myrtille              Blåbär
Une mûre boréale      Hjortron
 
Le Pavot                   Vallmo 
Le Romarin               Rosmarin
 
 
L'étain                      Tenn
 
La Tempête              Stormen
 
 
Det är ungefär allt man behöver kunna om man ska jobba på julmarknaden här i Paris.
 

Lucia på riktigt

2013-12-13 / 18:05:27
 
I morse bjöds vi föräldrar på ett luciatåg i kyrkan. Det var alla elever från tre till femton år som bjöd på stämningsfull skönsång(?). Vi fick se en tärna som försökte äta upp sitt ljus och en annan tärna som var så trött, så trött. En liten lucia hade helt plötsligt sin luciakrona runt halsen istället för på huvudet och stjärngossarna hade bra snurr på sina stjärnor. Men som mamma vill man inte ha det där perfekta, samstämda luciatåget. Som mamma vill man bara ha en glad och julstämningsfull liten tomte! Det är bara det att vid tolv år ålder är man inte så där väldans intresserad av att dansa runt i ring och sjunga Tipp Tapp.....

Lucia på skoj

2013-12-13 / 17:58:42

Så var det dags igen

2013-12-10 / 07:55:00
 
 
 
I går ringde maken när jag satt på metron och meddelade att han var tvungen att ge sig ut på en resa. För vilken gång i ordningen denna höst vet jag inte. Det var sagt att han inte skulle ut i världen förrän i slutet av januari, men så blev det med det. I princip hela vårt gemensamma liv har han rest. Han har rest till öst och väst, hit och dit, fram och tillbaka. Ibland har han varit borta länge, ibland bara en natt. Från början var jag alltid orolig. Jag tog reda på vilket hotell han skulle bo på och jag skrev upp flightnummer. Nu är det en del av vår vardag som jag inte vet hur det skulle vara att vara utan. Visst, det är PISSETRÅKIGT när han är borta, men både jag och barnen är vana vid det och vi vet inget annat. Fast nu måste jag erkänna att jag ser fram emot julledigheten när han kommer att vara stilla i ungefär tio dagar. Stilla och stilla förresten. Han kommer inte att flänga runt världen, men runt skidspåren ;) 

Julmarknad

2013-12-09 / 19:42:26
Nu har jag jobbat klart för denna gången. Jag har sålt renstek och renkorv. Ren heter LE RENNE(inte att förväxla med LA REINE, drottningen). Laxen som vi skulle sälja denna helg befann sig på resande fot p g a Sven(stormen). Fransmännen gjorde beställningar på både fyra och fem kilo. Vi som jobbade blev bjuna på köttbullar i baracken. Prästen gick omkring och mös i sin svarta kappa(det är klart att hon myser, intäkterna från marknaden finansierar typ två heltidtjänster....). Min lingonylt gick åt som smör i solsken. Likaså Västerbottensosten. Det ryktas att vi ska bli bjudna till ambassaden som tack. Där ser man.
 
 
 
 
 
 

Mandela

2013-12-07 / 19:22:00
En hyllning till en av tidernas störste(klicka på Ordinary love).
 
 
 

Resultatet

2013-12-07 / 13:15:27
Nu ska här krängas lingonsylt! För åtta euro blir en burk din! Burkarna på bilderna är dock redan slut....
 
 
 
 
 

Paris är vackert på hösten också!

2013-12-06 / 07:59:00
 
 
 
 
 
 
 
 

Franska

2013-12-05 / 17:52:00
I skrivande stund har jag exakt tre lektioner kvar på Alliance francais. Det känns skönt. Fr o m januari får jag se mig om efter möjligheter att öva min franska på annat håll. Lite mer irl, kanske. Nån kurs eller nåt volontärarbete. Vi får se hur långt modet räker. Men lära mig franska DET SKA JAG! 
 
Så här gör jag för att förgylla läxläsningen lite
 
 
Inte helt fel om du frågar mig ;)
 
 
 

Julskyltning

2013-12-05 / 08:43:00
I den här staden görs ingenting lite lagom. Nä, här går man all in hela tiden. Så fort något ska firas, eller ihågkommas, eller protesteras emot, slås det på stora trumman. Julskyltningen är förstås inget undantag. Jag och maken tog en kvällspromenad till de stora varuhusen nere på boulevard Haussmann.
 
Lafayettes fasadbeslysning
 
och Printemps
 
guldiga julgranspomler i kjolen
 
och guldiga julgranspomler som stol
 
en, av säkert 50 julgranar!, på Place de Vendôme
 
julbelysningen på Rue du Faubourg Saint-Honoré
 

Ficktjuvar

2013-12-04 / 17:25:00
finns det gott om här i Paris(liksom i alla stora tuiststäder). Ett trick dom försöker med, är att "hitta" en guldring precis framför dina fötter och sen insistera på att du ska ta den. Att det betyer tur. Eller så kommer det fram en ung tjej eller kille med en lista som dom vill att du ska skriva under. Medan du tittar på listan, vittjar en kumpan dina fickor. Louvren stängde en dag i april för att säkerhetsvakterna hävdade att de inte kunde garantera besökarnas säkerhet. Muuséet är gratis om du är under 18. Det innebär att ungdomsgäng, som inte är intresserade av konsten utan av innehållet i dina fickor, inte har några som helst problem att ta sig in och försvinna i mängden.
 
Igår avvärjde jag en fickstöld. Det var på tunnelbanan och det var ganska mykt folk. Jag stod vid dörren och bredvid mig stod en tjej och lyssnade på musik med telefonen i jackfickan. Helt plötsligt ser jag en hand komma smygande mot hennes ficka! "Mais qu'est-ce que tu fais?" skrek jag åt killen som stod bredvid henne. Han mumlade något om att hitta någonstans att hålla i sig. Tyvärr visste jag inte riktigt vad jag skulle säga till tjejen, så jag vet inte om hon fattade vad som höll på att hända, Efteråt var jag alldeles skakis. Lite läskigt var det. Tänk om han blivit förbannad och följt efter mig! Men nu gjorde han inte det och jag känner mig faktiskt ganska stolt. 
 
PS. När man skäller på någon som man inte känner ska man tydligen nia(vous) personen i fråga. Jag måste ärligt erkänna att jag i stundens hetta inte hade en tanke på fransk grammatik.....

Lingonsylt

2013-12-02 / 16:31:00
Lingon från Öjebyn
 
Sylt i vardande
 
Resultatet

Vintermys

2013-12-02 / 07:22:00
Äntligen har tiden kommit när det passar att dricka chokladdrink för vuxna! 
 
 
 
 
 

Marché de noël

2013-12-01 / 21:20:00
 
I helgen är det julmarknad vid Svenska Kyrkan i Paris.P g a ombyggnationer hålls marknaden under två helger i år. Den här helgen säljs svenska livsmedel i parti och minut. Handarbetsdamernas alster kan också inhandlas, liksom svenska stearinljus och svenska presentartiklar. Man kan även dricka glögg och äta pepparkakor, lussebullar och korv med bröd.
 
(Hyllorna som gapar tomma fylldes dagen efter det att jag tog kortet med mänger av mjukt bröd)
 
 
Nästa helg är det också marknad. Då kommer det att finnas lax i olika former, olika sorters sylt, renskinn och sameslöjd, delikatessknäckebröd och torkad renstek till försäljning. Jag skriver inget om marknaden förrän idag, eftersom jag tycker att ni ska komma nästat helg då JAG jobbar som försäljare! Vi ses!
 
 

Första advent

2013-12-01 / 15:53:47
 
 
Även hos oss brinner det första ljuset idag. Eftersom jag inte hittat några doftfria blockljus tros idogt letande, blev jag tvungen att plocka fram förra årets ljus. Fast det gör inte så myckt tycker jag, de ska ju ändå brännas upp nån gång så vaarför inte detta års advent
 
 
 
Jag har dock lite svårt att komma in i den rätta stämningen då det ser ut så här utanför vårt fönster