Rosé

2014-03-31 / 18:45:03
är inte bara en typ av vin, det är också en färg som är väldigt rätt just nu. Jag har också fallit för rosétrycket och införskaffat några riktigt fina smycken. Titta bara
 
från vänster SNÖ of Sweden, &otherstories, SNÖ of Sweden

Grande Arche

2014-03-30 / 07:26:00
I Paris finns det en osynlig "linje" som börjar vid Louvren, fortsätter förbi Place de la Concorede, upp längs Champs Elysées, genom Triumfbågen och avslutas vid Grande Arche. Grande Arche ligger i La Défense som jag skrev om i förra inlägget. Mitterand utlyste en designtävling och vann gjorde Johan Otto von Spreckelsen, en dansk designer. Den är avsedd att vara en 1900-tals motsvarighet till Triumfbågen och det kan vi väl hålla med om att den är.
 
 
 

Triumfbågen

2014-03-29 / 20:29:00
ur ännu en vinkel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

La Défense

2014-03-29 / 08:55:00
Makens kontor ligger i La Défense, en stor kontorsstadsdel som ligger väster om Paris. Man påbörjade utvecklingen av området i september 1958. Tanken var att "bringa liv i de gamla kvarteren". Och det kan man väl säga att man lyckats med. Modern arkitektur präglar La Défense med skyskrapor i blanka material. För en liten bondjänta som jag, känns det nästan lite surrealistiskt att vara där! Men det är ett vackert område där man har lyckats blanda räta linjer, glas och betong med vackra planteringar och massor av träd. Där ligger också ett enormt shoppingcenter, Les Quatre temps, där du kan hitta allt du kan tänkas vilja ha. Det gillar jag!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Översättningar

2014-03-28 / 17:16:00
Att vara översättare kan inte vara ett lätt jobb. Hundraåringen som kev ut genom ett fönster och försvann översattes på franska till Gamlingen som inte ville fira sin födelsedag (Le vieux qui ne voulait pas fêter son anniversaire). I min senaste ELLE hittade jag Catharina Ingelman-Sundbergs bok Kaffe med rån. den har fått titeln Hur man rånar en bank utan att tappa sina löständer!
 
 
 

En riktigt deppig dag

2014-03-28 / 07:05:00
kan det här klippet göra vem som helst glad!
 
 

Nu är beslutet fattat

2014-03-27 / 21:03:00
Nu har jag bestämt mig. Nu har jag tryckt på knappen. Nu är processen igång. Och nu när det är officiellt kan jag ju berätta för dig också. Jag har slutat som student vid Högskolan Dalarna. Japp. I tisdags skrev jag en tenta och i går skickade jag in en annan. Och sen blir det inget mer den här terminen. Så var det med det.

Happy

2014-03-27 / 16:59:11

Mellan raderna

2014-03-20 / 07:24:00
När jag blir trött på att läsa om svensk grammatik eller svensk migrationspolitik brukar jag ta en liten rast. Ibland tar jag en kopp kaffe och en glass. Ibland går jag och handlar middagsmat. Ibland lyssnar jag på pratglada barn. Ibland tittar jag bara ut genom fönstret. Vi har en liten trädgård med några riktigt gamla och stora träd. Träden lockar till sig en hel del fåglar. Oftast är det äckelduvor, men i vinter har jag sett både talgoxe och blåmes. I går när jag rastade var det två nötskrikor ute på gräsmattan. Så vackra! Tyvärr hann jag inte få fram kameran så du får hålla till godo med google.
 
 

Rekord!

2014-03-19 / 20:18:00
Den 17 mars hade jag 69 unika besökare på min blogg! SEXTIONIO! WOW! Jag måste nog skriva om lite läskigare saker hädanefter. De är kanske det läsare vill ha, katatroftexter. Vi får se hur jag gör. Jag har ju så mycket roligt och gulligt och vackert och gott och härligt och mysigt och positivt att skriva om!

Triumbågen

2014-03-17 / 22:43:00
ur en annan vinkel och i morgonsol. Vacker.
 
 
 
 
 
 

Föroreningarna

2014-03-17 / 16:39:13
fortsätter att förpesta staden. Idag fick maken lämna bilen hemma för fr o m i morse kl 05.30 får bara bilar med en udda siffra som sista siffra i registreringsnumret köra i Paris. I morgon är det jämna nummers tur. Du kan läsa mer här
Jag kollade precis mina mejl. Jag hade fått ett från skolan där de uppmanar alla som kan att hålla sina barn hemma från skolan i morgon p g a den dåliga luften. Kollektivtrafiken har varit gratis sen i fredags allt för att hålla nere biltrafiken. Ganska läskigt är det..

Avsaknaden av blogginlägg

2014-03-15 / 17:30:00
Jag tittade på en intervju med den kända bloggerskan Kenza för någon vecka sen. När hon var som mest aktiv med sitt bloggande skrev hon mellan sju och åtta inlägg per dag. Per dag! Det får jag knappt ihop på en vecka. Den senaste tiden har det varit riktigt dåligt med uppdateringar och det ber jag om ursäkt för. Men jag har faktiskt en väldigt bra anledning till avsaknaden av inlägg. Jag studerar. Jag läser en kurs som heter Flerspråkighet och andraspråksutveckling vid Högskolan Dalarna. Det var länge sen jag satt i skolbänken och kursen är svår, så jag har faktiskt inte tid att blogga så mycket som jag skulle vilja. Titta på fotot nedan så tycker du nog att det är ok att jag inte skriver mer än några inlägg i veckan. Visst då? Snälla? Visst är det OK?
 

Nära hem

2014-03-15 / 08:22:00
Vissa dagar ligger Sverige närmare Paris än vad man tror!
 

Solens baksida

2014-03-14 / 13:20:47
Den senaste veckan har vi haft ett alldeles underbart väder! Det har varit sommarväder med drygt 20 grader varmt och ljumma vindar. Jag har varit ute för att få lite sol på näsan och det har resten av Paris innevånare också.
 
 
 
Men, solen har en baksida. När det kommer ett högtryck och parkerar sig över stora staden tar det formen av ett tätslutande lock med kraftiga luftföroreningar som följd(kolla dagens värden här). När det är sånt här väder kan man SE all skit som finns i luften
 
 
 
Myndigheterna uppmanar gamla människor, barn under sex år samt personer med lung- eller hjärtproblem att stanna inne. När det ser ut så här känns det mindre roligt att gå ut och strosa. Det är också obehagligt när människans påverkan på miljön visar sig så tydligt.
 
 

Jag och den blåa porten

2014-03-11 / 07:44:00
 
 
 
 
 
 
 

Festoutfit

2014-03-10 / 20:58:00
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mardi Gras

2014-03-10 / 14:55:32
Mardi = Tisdag
Gras = Fett
= Fettisdag!
firades alltså här förra tisdagen, precis som i Sverige. I Sverige firar du med semla. Här firar man med att klä ut sig. Franska gymnasietjejer tar tillfället i akt att klä sig i kort och slimmat, medan de svensk tjejerna. klär ut sig till nåt mer rejält, som Asterix och Obelix
 
 
 
 
(den här gången har jag ingenting med bildkvalitén att göra)
 

Art sur les murs

2014-03-04 / 22:49:00
 
 
 
 

Konsert

2014-03-04 / 17:46:11
Igår kväll var jag på konsert igen. Vi åkte till metrostationen Gambetta som ligger nästan längst bort på 3ans linje, i 20e arrondissementet. Konsertlokalen heter La Maroquinerie(om du vill kan du läsa mer här). Den är liten och intim, som det brukar heta i annonser. I går kväll spelade Nina Persson. Hon har precis kommit ut med sin soloskiva och åker nu runt på en liten miniturné i Europa. Det var kanonbra! Hon var bra när hon sjöng med The Cardigans och med A Camp också, men nu har hennes röst mognat och den är så där mystisk raspig.
 
 
 
 
 
Jag brukar inte gilla förband, men i går var det en jätteduktig tjej vid namn, Emelie Gassin som sjöng. Hon var också kanonbra. Lyssna här
 

du & jag

2014-03-03 / 14:18:00
 
 
 
 

Château de Chantilly

2014-03-03 / 07:14:00
Förra helgen åkte hela familjen till Château de Chantilly som ligger 38 kilometer nordost om Paris. 
 
 
 
Det finns historier om att vispgrädden(på franska chantilly) uppfanns på detta slott, men det finns det inga vetenskapliga belägg för. Vi gick runt i den enorma parken och njöt av både fågelsång och solsken. För att de vackra statyerna inte ska förstöras av vintervädret, är de övertäckta mellan november och april. De är bra på att ta hand om sitt konstarv, fransoserna. Sen kan man ju inte göra något åt att vissa statyer har en egen vilja, eller hur?
 
 

Det är så här det ska vara!

2014-03-02 / 20:16:00
 
 

andra mars tjugohundrafjorton

2014-03-02 / 16:52:00
Tjugohundrafjorton. Det låter modernt, tycker jag. Modernt och upplyst liksom. Tjugohundrafjorton. Mänskligheten har funnits på jorden ett tag och det har gjorts många upptäckter som gynnat vår utveckling. Vaccinet, hjulet och så vidare. Mänskligheten har även utvecklats intelligenstmässigt. Våra hjärnor har blivit större sen den förste människan ställde sig upp på två ben.Egentligen borde ju allting vara frid och fröjd, eller hur? Men oj, oj, oj så fel man kan ha. Vilket elände vi har ställt till med, vi människor! Miljöförstöring som kanske inte går att reparera. Krig som följer forna tiders mönster trots att vi sagt "Aldrig mer!" efter varje krigsslut. Främlingsrädsla som utmynnar i förföljelse och terror. Huvva, huvva. Framtiden skrämmer mig.
 
Något annat som skrämmer mig är de som vill stanna i dåtiden. Människor som är rädda för att gå vidare, att utvecklas och för att förändra. Det som jag nu ska skriva om kan inte på något sätt jämföras med det som händer ute i världen i skrivande stund. Det som händer i stora världen kan jag inte ta in. Det är för stort och för hemskt. Så jag tänkte skriva lite om den lilla världen, i Sverige, i Värmland, på Lundsberg. Vad är det man håller på med där i de värmländska skogarna? Lever vi i samma århundrade? Tarmar? Tromän? Årets hetaste rumpa? Initieringsrit? Vad håller dom på med? Och Skolinspektionen sågas vid fotknölarna. Vad är detta? Tjugohundrafjorton? Snarare artonhundrafjorton.....