Parisarna och vädret

2014-02-24 / 21:13:02
 
 
 
 
I helgen har vi haft vårvarning. 12-13 grader varmt, fågelsång och sol. Första dagen med vårkänning skulle jag vilja säga! Det händer något med parisarna den dagen. Det är som om dom har ägnat vintermånaderna åt att föröka sig(ja,vad vet jag!?), för så många som dom är nu, var dom INTE innan dom försvann i november! Vår park, Parc Monceau, var full till bristningsgränssen i går när jr skulle ta sin löprunda. Vi sm har utnyttjat parken hela vintern, har vissa dagar varit ganska ensamma om utrymmet, men så var det inte igår. Huvva så mycket folk! Att gräsmattorna fortfarande har sin vintervila, vilket är lika med förbjudet-att-beträda, gör ju saken ännu trängre. Men det var skönt i solen i alla fall!
 
 
 
 
 

Flytt

2014-02-21 / 09:34:00
Som jag skrev i ett tidigare inlägg är det flytt på gång för familjen. Vi betalar en hiskelig hyra för vårt chateau här mitt i Paris och det känns lite onödigt. Inte så lite onödigt heller. Man kan göra mycket kul för de pengar vi skulle spara in om vi bytte boende. Så idag blev det klart. Maken har skrivit på kontraktet och inflyttning blir i mitten av april. Vi har hittat en lägenhet med fräscht kök och nyrenoverade badrum, med knarrande parkett och högt i tak, en ingång med en snirklig metallgrind framför och en concierge som ser till att ingen kissar i trappuppgången och så att alla brev kommer till rätt adressat.Vi hittade lägenheten på franska motsvarigheten till Hemnet, Seloger. När man tittar på Hemnet är lägenheterna och huset pimpade till max och med varje annons följer minst 20 bilder på objektet i olika vinklar. Så är det inte här. Det här är en typisk lägenhetsannons i Paris
 
 
En bild på ett obegripligt hörn är inte ovanligt, som ovan. Eller på ett element. Att titta på lägenheter här är väldigt spännande. Man vet, bokstavligt talat, aldrig vad man kommer att få se på visningen. Är inte bilderna till denna lägenhet inspirerande, så säg? Just den här lägenheten kostar f ö runt 5 miljoner.....

Nämen vad nu?

2014-02-20 / 08:21:00
Kanelbullar är dett godaste bakverk jag vet! Och jag tycker att det är det roligaste bakverket att baka också! Man kan ju tycka att jag inte skulle göra så mycket annat än baka och fylla frysen nu när jag inte går iväg till ett jobb på dagarna, men tyvärr har det inte blivit så mycket av det. För det första så har bagaren runt hörnet väldigt gott dagsfärskt bröd. För det andra har vi inte så stor frys. Och för det tredje är det inte speciellt nyttigt med bullar. Nu har jag inga fler ursäkter. I går kväll ville dock alla juniorsarna ha semlor, så vid sjusnåret drog jag igång en bulldeg. Och eftersom semelbegäret brukar stillas efter typ två semlor, bakade jag kanelbullar av återstoden av degen. I det här huset händer det mystiska saker så fort jag vänder ryggen till. Så och denna gång. När jag skulle pensla bullarna upptäckte jag något mycket, mycket konstigt
 
 
Vad var det som hamnat mitt i gobullen? Hur hade det kommit dit? Mysteriet är fortfarande olöst. Men bullen smakade gott ;)

Byggarbetsplatser

2014-02-19 / 17:12:40
finns det gott om på Paris gator. Det är husfasader som ska fräschas upp och hus som ska byggas om. Vart och vartannat hus är inklätt i plast och byggställningar. Ofta blir man tvungen att passera under en byggställning och då är det bara att hoppas att byggarbetarna har gjort ett bra jobb och dragit åt alla bultar ordentligt. Så många byggställningar som jag har sett sen vi flyttade hit har jag nog aldrig sett i Sverige! Vad jag heller aldrig sett är hur man gör för att få byggställningens olika delar till rätt våning. Så här gör man här, mitt i stan, mitt bland alla människor
 
Man binder alltså fast den stora järnbalken i ett rep och hissar upp det med handakraft. Det är bra att byggarbetaren har hjälm. Det har inte vi som går förbi. Jag brukar gå över till andra sidan gatan när jag ser ett sånt här projekt.....

Nya favoriter

2014-02-18 / 08:18:00
Jag har hittat två nya favoritbutiker sen vi flyttade hit till Paris, COS och &otherstories. Det är båda två märken som skapats av H&M-gruppen. COS har ett lite striktare mode, med raka linjer och klassiska färger utan att för den skull bli tråkiga. &otherstories erbjuder ett "yngre" mode, eller hur jag ska uttrycka det. Kjolarna är lite kortare och materialen lite ovana, men jag har hittat guldkorn där(ja, ja det kanske är mest dottern som stått för hittandet....). I går köpte jag en underbar sidenklänning där som jag hoppas få mycket användning för. Nu närmast en 50-års fest!
 
 
(Jag ska visa den spännande ryggen när jag har den på mig!)
 
 
 
 
 

Nä nu får det vara nog!

2014-02-17 / 15:07:00
 
 
ur boken "Tous à poil"
 
 
Kan man inte tänka sig för innan man öppnar munnen? Kan man inte stanna upp en sekund och tänka efter hur dumma vissa åsikter är innan man sätter ord på dem? Frankrike och konservatism. Suck. Låt oss flyga över landet och släppa ut Bajsboken, Sprätten satt på toaletten, Kan man....?,Snoppar och Snippor, Kalle med klänning och Malins mamma gifter sig med Lisa. Sen kan vi skicka ner några toys'r'uskataloger. Plus lite Jonas&Mark. Sen är det bara att hålla tummarna och hoppas att fransmännen vaknar upp ur sin konservativa sömn.
 
 
 
 
 

Aspergillus

2014-02-17 / 07:39:00
och Penicillium är namn på olika mögelsorter som förekommer i inomhusmiljö. Mögel är inte speciellt hälsofrämjande som du säkert vet. Tror du att det är bra att det ser ut så här i sovrumsfönstret?
 
 
Eller så här?
 
 
 
Jag tror inte det. Därför har vi bestämt oss för att flytta. Visserligen tror jag att mögel och fukt är något som förekommer i de flesta bostäder i Paris, men det känns ändå som att vi har fattat rätt beslut.

Grattis igen!

2014-02-16 / 15:52:08
 
Dom är så himla bra! Heja Lars, Rickard, Johan och Marcus! Som nån skrev på Twitter, ge dom Bragdguldet och Jerringpriset, GE DOM ALLA GULD SOM FINNS! Det var också kul att Frankrike knep bronset. Félicitations les gars!
 
 

Ladurée

2014-02-16 / 08:02:00
är ett franskt lyxbageri kanske mest känt för sina macarons. Det grundades 1862 och har sen dess blivit en av Paris främsta tursitattraktion. Efter snart två år som Parisare, har jag äntligen haft ett tillfälle att gå dit.
 
 
Häromdagen skulle vi vinka av en kvinna(jag vågar inte skriva tant, för jag har förstått att det bara är bloggförfattaren själv som kallar sig det med stolthet) som ska flytta och vi bestämde oss för att ta avskedsfrukosten på Laurée. Och jag måste säga att det är väl värt ett besök! Skön atmosfär trots många gäster, fantastisk service och SÅÅÅÅÅÅ gott!
 
 
 
Om du funderar på att göra en resa till Paris, tycker jag att du ska planera in ett besök på Ldurée i din resebudget. Det är inte billigt, men jag tycker att det var värt varenda euro!

Grattis!

2014-02-15 / 20:55:58
Jag är bara tvungen att hylla det svenska damstafettlaget! Så himla duktiga! Och när jag  tänker på hur mycket jobb de har lagt ner på att nå till ett guld tycker jag att de är ännu mer värda ett GRATTIS! Fylld av OSguldseufori snörade jag på mig mina löpskor och stack ut på min milrunda. Jag förväntade mig en av de där gångerna när man liksom svävar ett par centimeter ovanför markytan, men icke. Det var en av de värsta gångerna! Men med Charlotte Kalla på näthinnan tog jag mig till mål och hela vägen in i mål. TACK för det!
 
 
 
 
 
 
 

Art sur les murs

2014-02-15 / 17:04:00
 

Fjortonde februari

2014-02-15 / 09:46:51
var det igår. På Paris gator sprang folk hemåt med stora blombuketter i famnen. På metron försökte en kvinna skydda sin vackra ros från att inte krossas i trängseln.Blomsteraffärerna svämmade ut på gatan med buketter i rött och rosa(och priserna hade höjts till nästan det dubbla över en natt!). Butikerna tog tilläfället i akt att frossa i gulligull och konditorerna jobbade så att svetten lackade.
 
 
Ladurées skyltfönster på Alla Hjärtans dag
 
En del Parisare tog till mer drastiska åtgärder för att visa sin kärlek. Varje träd på Avenue de Wagram hade en kärleksförklaring
 
 
och under min promenad tidigare på dagen såg jag en bil på vilken det hängde ballonger med följande budskap
 
 
Och tänk, den här speciella dagen är skapad av affärsmän. Dagen har egentligen ingenting med kärlek att göra utan handlar bara om pengar...... Personligen tycker jag att årets alla 365 dagar är Alla Hjärtans Dag!
 

Intressant mode

2014-02-14 / 09:22:00
För några veckor sen när jag var till Sverige, hade en del butiker hängt fram vårkläderna. Lite märkligt kändes det. Inte att det var vårkläder utan mer för trycken på tröjorna
 
 
 
 
Fast det kanske inte är mer än rätt för jag slår vad om att det i var och varannat hem här i Frankrike står en Karlstad eller en Ivar eller en Vittsjö eller nåt annat med ett svenskt namn, så det är kanske dags att vi svenskar gör lite reklam för Frankrike också?
 

Bänkar

2014-02-13 / 22:13:30
I Paris lägger parkbänksdesignarna ner tid på att hitta på parkbänksdesigner som INTE ska locka till sig mindre önskvärda sittgäster. Det lutas extra mycket eller smalnas av lite till. Eller så sätts det en tvärslå mitt på bänken så att ingen ska kunna lägga sig ner och ta sig en lur. I Sverige har man tagit parkbänksdesignen ett snäpp till
 
 
 
 

En sväng på stan

2014-02-10 / 21:13:00
 
 
 
 
 
 
 
Vi bor i en vacker stad, jag och familjen. Kanske lite ostrukturerad arkitektoniskt (funkishus vägg i vägg med en vacker byggnad i Haussmannstil) , men ack, så vacker! Vi går ofta ut och tittar på gator och hus, jag och dottern. En del hus har rikt utsmyckade balkonger och portar. En del lägenhetsägare har välpyntade fönsterbrädor, på ndra har man ställt ut soporna. En del hus står upp tack vare grannhusen och många hus har byggnadsställningar framför sig. Och helt plötsligt går man förbi en katolsk kyrka eller en skola för flickor. Vi får alltid syn på något spännande på våra promenader. En väljobbad väggmålning, ett snabbt nerklottrat budskap på en trottoar, en man med hjärtformade glasögon, en rödskimrnde drake, en sportbil som svischar förbi - det händer alltid något här! Det är nog mycket det som gör att jag tycker att staden är vacker. Att jag aldrig vet vad dagens promenad ska bjuda på.  
 

Blomsteraffären på hörnet

2014-02-10 / 07:57:00
 
 
 
 
 
 
 
 

Min helg i bilder

2014-02-09 / 18:51:49
 
Började helgen med AW (eller vad kan det tänkas heta när man inte jobbar? AN(After Nothng)?) med fina vänner på Scossa.
 
 
Lördagkväll tillbringade jag o maken på Le Dumas. Vi åt lite mat också.
 
 
 
Och söndagmorgon tog vi en promenad till boulangeriet och köpte fukostbaguetten.
Trevlig helg!
 
 

Att flyga

2014-02-07 / 07:52:00
är inte min favoritsysselsättning. Trångt för benen
 
 
och stökigt när ett gäng bilförsäljare på säljresa väljer samma flyg som en annan. 
 
 
Fast när man kommer upp ovanför det gråa, tjocka molntäcket och solen kommer fram, då känns det bättre
 
 
Och när sen hemma breder ut sig under flyget, som en gnistrande ädelstenshög, ja, då känns det faktiskt mer än OK!
 
 
 
 
PS
I det här fallet har jag ingenting med fönsterputsningen att göra ;)
 
 

Konsten att tråka ut är konsten att säga allt

2014-02-06 / 07:12:00
 
 
 
Francois-Marie Arouet, som senare tog namnet Voltaire, föddes21 november 1694 i Paris. Han blev en av sin tids mest inflytelesrika personer. Han "anslöt sig till kampen mot religiös intolerans, mot politiskt förtryck och mot okunnighet och fördomar på alla områden". Det finns mycket skrivet av Voltaire och om Voltaire. När jag och äldste Jr tog en kopp kaffe härom danfick jag vet något som jag inte visste förut
 
 
Onödig information? Kanske, men ganska kul tycker jag!
 

Han finns överallt!

2014-02-05 / 19:56:00
 
 
 
 

Nähä? Det hade jag ingen aaaaning om!

2014-02-05 / 10:42:27
Om det nu är så att förskolepersonal och föräldrar behöver utbildning i handtvättandets ädla konst så är det väl bara att köra på! Jag trodde i min enfald att alla visste att ordentlig handtvätt = friskare människor.... Så det är bara jag som sjunger hela Blinka Lilla Stjärna medan jag gnuggar och tvättar mina händer?

Nu räcker det!

2014-02-02 / 20:57:01
Nu får dom sluta! Nu får dom sluta att göra bort sig! Jag skäms. Jag skäms över att människor ägnar tid åt att tycka att en del har mer rätt än andra. För det är ju det hela den här inte diskussionen handlar om, människors rätt att få välja själva. Har vissa männsikor rätten att bestämma vad andra människor ska göra? Det finns ett enkelt svar på den frågan. NEJ.
Här kan du läsa om idiotin
 
I början av artikeln skiver man även om de franska föräldrarnas motvilja till genusundervisning i skolorna. Suck.