Reims 2

2012-11-07 / 11:14:00
Reims ligger i Champagne-Ardenneregionen. Jag förmodar att du av namnet kan lista ut vad vi gjorde när vi var där? Jo just precis, vi besökte ett champagnehus(heter det så?)!
 
Champagne är alltså ett mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne. Det är endast vin från champagnedistriktet som får kallas för just champagne då det är en skyddad ursprungsbeteckning. När man gör champagne använder man sig av tre olika druvor, Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Beroende på vilken champagne som ska tillverkas använder man druvorna antingen enskilt eller i olika blandningar sinsemellan. Först gör man vanligt vin, som förvaras i ektunnor eller i stora metalltankar
 
Därefter häller man upp vinet på flaskor, tillsammans med en jästtillsats, så att en andra jäsning startar. Den blivande champagnen ligger så och jäser till sig i minst 18 månader. Flaskorna vänds sakta runt och det är nu som bubblorna bildas.
 
 
Slagget, eller jästsatsen, som "blir över" i flaskorna får man bort på ett häftigt sätt. Man vänder flaskan upp och ner och vibrerar den tills jästsatsen samlats i flaskhalsen. Sen kyler/fryser man snabbt ner flaskhalsen, tar bort korken och PLOPP åker jästfällningen ut! Himla smart! Förr i tiden, innan man kommit på denna fantastiska metod, var champagneglaset utrustat med en ihålig fot. När man serverade champagnen lät man jästfällningen rinna ner i foten för att slippa förgiftning. Ingen livsfarlig förgiftning, men en laxerande förgiftning......
 
När vi hade gått den guidade rundturen fick vi provsmaka. Guiden var mycket generös när han hällde i glasen till förtret för min bilkörnade make!
 

Kommentarer
Postat av: helle

var det så gott som alla säger?

Svar: Champagne är speciellt, fast gott vet jag inte.....
tsomitant.blogg.se

2012-11-07 @ 11:44:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback