Zinedine Zidane

2012-10-30 / 08:34:00
Zinedine Zidane är en pensionerad fransk fotbollsspelare som var med när Frankrike vann VM både 1998 och år 2000. 2003 blev han världens bäst betalda fotbollsspelare och han har spelat i både Juventus och Real Madrid. Han spelade som mittfältare och avgjorde finalen i champions Leauge 2002 med det som sägs vara ett av de snyggaste målen som någonsin gjorts.
 
Den 9 juni 2006 lämnar han en fantastisk karriär bakom sig på ett inte alltför fantastiskt sätt. I VMfinalen 2006, som Frankrike spelade mot Italien, skallar han sin motståndare Materazzi! Zidane fick naturligtvis rött kort och fick läman planen. 
 
Den franske konstnären Adel Abdessemed har gjort en skulptur av skallningen (!). Den står på Place de Pompido, vid Paris moderna museum. Det är en i mångt och mycket vacker och ståtlig bronsstaty, men jag vet inte om jag tycker att en skallning i en fotbollsmatch är något att hylla med en skulptur......
 
 
(Jag och Jr gick dit igår för man vet aldrig hur länge den får så kvar. Den har orsakat debatt både här i Frankrike, men även utomlands.)
 
Fakta från Wikipedia och www.fotbollsoraklet.se
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback